Foto: Nathan Laine/Magnus News
Foto: Nathan Laine/Magnus News

Asociația Casa lui Patrocle a făcut publică una dintre cele mai mari și mai complexe misiuni de salvarea a leilor din Odesa, Ucraina.

În această misiune, reprezentanții asociației au participat alături de alți salvatori, ONG-uri și oameni de presă din Ucraina, Africa de Sud, Franța și Anglia.

”Preț de vreo două luni ne-am pus mințile și sufletele la treabă pentru a organiza evacuarea, extragerea, salvarea și transportul a 9 lei africani din Bio Park Odessa, Ucraina către Târgu Mureș”, scriu membrii asociației pentru protecția animalelor.

Eroul acestei povești, organizatorul și coordonatorul misiunii, este Lionel De Lange și organizația sa WOW Ukraine – Warriors of Wildlife

Pe Lionel l-am cunoscut în acțiunea de salvare a lui Mir, celui de-al doilea leu adus din Ucraina și cazat la Grădina Zoologică din Rădăuți. Iar ca să facem o paranteză, la Zoo Rădăuți avem cazați provizoriu 2 lei ucraineni, pe Simba și Mir. Amândoi și-au petrecut perioada de carantină pe meleaguri sucevene, iar acum sunt pe picior de plecare către călătoria vieții lor, spre Africa de Sud, către un sanctuar de peste 100 hectare. Proprietarul acestui sanctuar este tocmai Lionel – eroul și prietenul nostru de care vă povestim”, au scris membrii, pe contul de Facebook.

Foto: Nathan Laine/Magnus News

Misiunea și organizarea salvării celor 9 lei din Ucraina au fost de proporții

Conform comunicatului postat pe contul de Facebook, a fost nevoie de camioane, cuști de transport, și de medici care i-au tranchilizat și asistat pe timpul transportului.

Drumul a implicat traversarea Republicii Moldova, a Ucrainei, colaborarea absolut impecabilă cu autoritățile din cele două țări vecine, escorta poliției și a armatei, încărcarea, trecerea prin punctele de frontieră, drumul înapoi spre România și cazarea la Grădina Zoologică din Târgu Mureș.

Alături de Lionel, pe tot parcursul acestei acțiuni, a participat și Daron Mann, din partea presei din Africa de Sud și Nathan Laine – jurnalist francez și omul responsabil pentru aceste poze minunate.

Foto: Nathan Laine/Magnus News

Casa lui Patrocle: ”Fiecare persoană implicată în această misiune a știut ce are de făcut, și a făcut-o cu răspundere și profesionalism”

De asemenea, membrii asociației au precizat că, pentru o parte din transport, s-a colaborat cu ONG-ul Breaking the Chains. Mai mult, asistența veterinară a fost asigurată de Gemma Campling (director World Wide Vets). Securitatea transportului, colaborarea cu poliția și armata în Republica Moldova și Ucraina a fost gestionată de prietenul asociației, Curelet Andrei.

Partea scriptică, acte, hârtii, contracte, aprobări, derogări, legătura cu punctul de frontieră Albița, colaborarea cu autoritățile din România și cu Grădina Zoologică Târgu Mures – au fost sarcinile noastre, ale Casei lui Patrocle.

Vrem să aducem mulțumiri speciale dnului Mate Csaba, echipei de profesioniști de la Grădinia Zoologică Târgu Mures, dnului director Szánthó János, dnului director adjunct Kopacz Andras. Oameni care preț de câteva zile au muncit pentru organizarea și reorganizarea spațiilor în așa fel încât să putem caza, aici, cei 9 lei. Estimăm că până la sfârșitul lui septembrie să le organizăm și lor transferul spre Africa de Sud”, se mai precizează în comunicat.

Articolul precedentRecenzarea pe teren a populației începe marți
Articolul următorProtest cu farfurii și o lingură uriașă în fața Ministerului Educației
Jurnalist full-time / Pesimist part-time