Sursa foto: Facebook/ Declic ( captură video)

Reprezentanți ai elevilor și comunității Declic au protestat, luni, în fața Ministerului Educației, cerând implementarea unui program prin care toți elevii din școlile românești să beneficieze de o masă caldă.

Aceștia au strigat „Gata cu mâncarea rece”, „Mâncarea caldă, nu minciuni”, aducând cu ei farfurii supradimensionate și o lingură uriașă. Protestul a fost organizat de Consiliul Național al Elevilor (CNE) și organizația non-guvernamentală Declic.

Oamenii prezenți la protest i-au cerut lui Sorin Cîmpeanu să introducă un program național prin care elevii din România să beneficieze de o masă caldă,  pe zi, la școală.

De asemenea, reprezentanții CNE și Declic îi vor înmâna și petiția „O masă caldă în fiecare școală”, semnată de peste 18 mii de oameni.

Elevii din România primesc mâncare nesănătoasă

Denisa Soare, membru Declic, a declarat că elevii din România primesc mâncare nesănătoasă sau nu primesc nimic.

„Este o formă de protest prin care arătăm cât de gravă este situaţia în şcoli, unde elevii fie primesc mâncare nesănătoasă, fie nu primesc niciun fel de alimente. Pentru unii copii, acea mâncare de la şcoală reprezintă singura masă din zi”, a declarat aceasta, potrivit stiripersurse.ro

Chiar dacă există un program-pilot, prin care elevii primesc mâncare la școală, aceasta este „ineficient”, iar de multe ori masa caldă ajunge să fie înlocuită cu un sandviș rece.

„Sau mâncarea rămâne doar pe hârtie, din cauză că normele de aplicarea ale OUG sunt publicate târziu, iar autorităţile locale întârzie cu licitaţiile pentru furnizorii de mâncare”, a mai precizat Denisa Soare.

Reamintim că astăzi, 30 mai, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu că începând cu anul școlar 2022-2023 va fi instituit programul Național Integrat „Masa Sănătoasă în școli.”

Acest program va fi implementat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, sursele de finanțare fiind din bugetul național, dar și fonduri nerambursabile.

„(…) Ministerul Educaţiei va monitoriza indicatorii de eficienţă şi impact pentru Programul naţional integrat „Masa sănătoasă în şcoli”. Pentru Programul Naţional Integrat „Masa Sănătoasă în şcoli 2022-2027″ se constituie un grup de lucru la nivelul guvernului (Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene)”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și articolul: Polițistul Marian Godină, despre învățământul românesc: ”Învățătoarele nu fac acordul între subiect și predicat”

Articolul precedent9 lei africani au fost salvați din Ucraina și transportați în Târgu Mureș
Articolul următorPopulația planetei se apropie de opt miliarde de oameni
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.