Un procent foarte mic al consumatorilor casnici au optat pentru un alt furnizor de energie electrică de la începutul anului, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. Acesta a atras atenția, la Digi24, de faptul că după data de 1 iulie cei care au rămas la „serviciul universal” vor plăti facturi mai mari, dar în același timp consideră că românii nu au avut parte de o campanie de informare suficient de puternică pentru a asimila informațiile cu privire la noile reglementări ale ANRE.

„Cred că un procent de 10 la sută, nu mulți. Este o inerție foarte mare a noastră, a românilor, în a trece, în a face așa, o schimbare. Și sunt convins că se va întâmpla – ca să fie iar un buluc, așa, spre sfârșitul lunii iunie, când ne vom trezi și vom dori să trecem mai repede. Evident că nu mai trebuie să te duci la coadă, poți să trimiți acum și prin e-mail. Dar nu mulți au trecut la piața liberă”, a declarat ministrul la Digi24.

5,7 milioane de clienți casnici

Potrivit lui Virgil Popescu, în cazul în care consumatorii nu vor opta până la 30 iunie pentru un furnizor de energie din piața concurențiala, ei vor rămâne la un serviciu universal, care este mai scump. Este vorba de aproximativ 5,7 milioane de clienți casnici care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului trecut.

„Furnizorii de ultimă instanță pot să aplice clienților casnici din serviciul universal, fără discriminare și condiționalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până la cel puțin 30 iunie 2021, egală cu diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 și prețul din oferta concurențială prevăzută la alin. (2)valabilă la data de 1ianuarie 2021”, se arată în ordinul ANRE, prin care a fost prelungită perioada de trecere pe piața liberă.

Reamintim că pentru o analiză comparativă a ofertelor-tip de furnizare a energiei electrice existente pe piață, puteţi accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, pe pagina de internet a ANRE, la adresa: www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife.

Președintele Consiliului Concurenței vrea subvenționarea energiei electrice, dar nu pentru toată lumea

Articolul precedentGabriela Firea și „vaccinarea în stradă”, girată politic
Articolul următorDe mâine începe sezonul estival, cu plaje noi