Președintele Consiliului Concurenței vrea subvenționarea energiei electrice, dar nu pentru toată lumea

Sunt clienți care își permit achitarea facturilor la electricitate

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a declarat, la Digi 24, că susține subvenționarea clienților casnici, dar totodată aceasta nu trebuie aplicată cu aceeași măsură, căci sunt și oameni care își pot plăti facturile la prețul pieței. Totodată, Chirițoiu a făcut referire și la modul abuziv în care furnizorii fac estimări pentru a factura clienții.

Dacă pentru unii din concetățenii noștri aceste prețuri vor fi împovărătoare, atunci venim cu legea care este pregătită în momentul de față pentru a proteja consumatorul vulnerabil, dar nu este normal să dau o marfă ieftină, electricitate sau altă marfă, tuturor la fel de ieftin. Sunt și oameni, ca mine sau ca dvs, care putem să ne plătim factura de electricitate la prețul pieței, nu trebuie să vină statul să ne subvenționeze, dar sunt și concetățeni de-ai noștri care trebuie ajutați

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, la Digi24.

De altfel, Chirițoiu a reamintit faptul că pe o piață concurențială, clientul este cel care libertatea de a se muta de la un furnizor la altul, făcând referire la situația în care clienții casnici sunt „captivi”

Într-o piață normală nu se întâmplă

Bogdan Chirițoiu și-a exprimat părerea și cu privire la estimările de consum pe care le furnizorii de energie electrică le aplică, într-un mod abuziv, lucru nefiresc pe o piață normală.

„Comportamente de genul «îți estimez eu un consum și-ți iau banii în avans și după aceea, după nu știu câte luni, îți dau eu banii înapoi», genul acesta de lucruri probabil că într-o piață normală nu se întâmplă. La telefonie mobilă nu ne face nimeni așa ceva, nu? Firma de telefonie știe că poți să te muți de azi pe mâine, dacă nu ești mulțumit de serviciile ei”, a mai spus Bogdan Chirițoiu.

Reamintim că de la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată, iar preţurile nu mai sunt reglementate de către ANRE. Acest lucru i-a bulversat pe cele peste peste 5,7 milioane de clienți casnici care aveau încheiate contracte reglementare de energie electrică la finalul anului trecut.

În acest context, ANRE a emis în 20 ianuarie un ordin prin care s-a prelungit perioada de schimbare a noilor contracte sau de a furnizorilor, până pe 30 iunie 2021.

Potrivit Forbes, în prima lună de la liberalizarea pieței energiei electrice au fost semnate peste 200.000 de contracte.

Articolul precedentSalariile mari nu tulbură indolența funcționarilor Primăriei Galați: o întreagă stație de epurare furată de hoții de fier vechi, o nouă investiție amânată cu anii
Articolul următorTenis la dublu: PSD, Voiculescu, Clotilde Armand și Nicușor Dan