Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a precizat că Ministerul a prins în bugetul din acest an 40.000 de doze de vaccin anti-HPV (Human Papiloma Virus), mai mult, că obiectivul de a eradica acest tip de cancer va fi atins în curând și datorită sprijinului pe care România îl va primi prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR).
„Am participat astăzi la o dezbatere cu privire la imunizarea anti-HPV (Human Papiloma Virus). În acest an ministerul a bugetat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, dar obiectivul de a eradica acest tip de cancer va fi atins și datorită sprijinului pe care țara noastră îl va primi prin PNRR.
Am introdus în PNRR întărirea capacității medicilor de familie în procesul de prevenție: pentru recoltarea testului Babeș Papanicolau și testul care diagnostichează infectia cu HPV. Screeningul e bine sa fie făcut la nivel de asistență primară, de aceea dotarea regională cu aparatură, astfel încât diagnosticarea să se facă în timp util și eficient, este esențială”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă.
Campania de vaccinare din 2010, eșuată
România a mai avut o campanie de vaccinare împotriva HPV, în 2010, dar la acel moment a fost considerată agresivă, tocmai din lipsa unei informări corecte, motiv pentru care a și eșuat. Iar acest lucru nu a fost benefic, având în vedere că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual – echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an). Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România, potrivit datelor INSS.
De altfel, ministrul Mihăilă a menționat faptul că prin PNRR a reușit să introducă și o componentă de digitalizare, astfel încât rezultatele testelor de screening să fie afișate mai ușor. „Am solicitat Comisiei de oncologie din Minister să extindă testarea pe grupele de vârstă pentru a ne plăti datoria față de fetele mai mari, nu doar grupa 11-14 ani. De asemenea am întrebat Comisia Europeană în ce măsură s-ar putea face o achiziție centralizată la fel ca cea împotriva COVID-19”, a mai declarat Ioana Mihăilă.
Astfel, singura modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva virusului HPV (Human Papiloma Virus). Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, însă sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului, relatează HotNews.