Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății consideră că închiderea magazinelor mai devreme  nu este o măsură eficientă pentru combaterea pandemiei. Totodată, acesta a precizat că cele mai bune soluții sunt interzicerea întâlnirilor în grupuri mici, dar și închiderea școlilor, potrivit unui studiu.

„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare.

Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, a scris Ștefan Voinea pe Facebook.

Programul magazinelor, corelat cu restricțiile de circulație

Pe de altă parte, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a explicat de ce s-a luat decizia ca magazinele să fie închise la ora 18.00.

„La magazin toată lumea merge. Dacă le lăsăm deschise până la ora 24, lumea tot va merge. Regula magazinului a fost corelată cu regula interdicției circulației. Dacă circulația se interzice la ora 20.00, atunci cu două ore înainte magazinele se opresc ca să poată ajunge oamenii să poată ajunge acasă. Știu foarte multe companii private care încurajează telemunca. La DSU am oameni care lucrează de la distanță. Deci, și în sectorul public poate fi aplicat acest lucru, telemunca poate fi aplicată. Decalarea programului de muncă este foarte importantă, ca să nu aglomerăm mijloacele de transport public. Unii să plece la ora 16.00, alții la ora 15 să vină mai devreme, alții să plece un pic mai târziu. Cu asta evităm și aglomerarea la magazine”, a spus Raed Arafat.

Gabriela Firea, împotriva noilor restricții, cele despre care crede că „adâncesc haosul”

Articolul precedentAna Birchall, sarcastică la adresa ministrului Justiției: „I-a luat mult mai puțin să se și laude pe facebook cu munca altora”
Articolul următorJandarmerie: 188 de persoane implicate în incidentele violente din Capitală