Ministrul Muncii, Raluca Turcan a prezentat luni câteva proiecte de modificare a cadrului legislativ în privința beneficiarilor de pensii de serviciu (pensiile speciale cum sunt ele cunoscute publicului), precizând că există diferențe majore între partea venită din contributivitate și cea venită de la bugetul de stat.

„Am prezentat astăzi reprezentanților categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, inițiate de Ministerul Muncii. Le-am adresat totodată invitația de veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, după analiza actualei legislații și a proiectelor noastre.

În cursul discuțiilor pe care le-am avut astăzi, am subliniat faptul că schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanți și a ponderii dintre aceștia și criteriul contributivității, în stabilirea pensiilor acordate prin legi speciale”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

9.500 de „speciali”, 90.000 fără măcar pensia socială

Acesta a făcut public numărul de beneficiari a pensiilor speciale, „9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90 000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani”, a mai scris ministrul.

De asemenea a adus în discuție „echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii”, două dintre obiectivele pe care și le-a asumat de la preluarea mandatului, dar necesitatea găsirii unei soluții pentru echilibrarea pensiilor speciale. Totodată, ministrul a anunțat o nouă rundă de consultări, după care va fi prezentată „o variantă de proiect care să aducă echitate în sistemul public de pensii”.

Reamintim că la orice majorare a pensiilor, chiar și cele „speciale” cresc, dar doar pe componenta legată de contributivitate. În acest moment punctul de pensie este de 1.442 de lei.  

Raluca Turcan: „Este momentul optim să stabilizăm sistemul public de pensii”

Articolul precedentA dat tunul și-a plecat! Încă 1 milion de euro fituiți de Florea, pe cântare
Articolul următorUSR PLUS vrea sancțiuni serioase pentru parlamentarii care au „comportament injurios”