Raluca Turcan: „Este momentul optim să stabilizăm sistemul public de pensii”

În contextul în care populația activă este în scădere și există o presiune foarte mare pusă pe sistemul public de pensii

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a precizat, la Digi 24, faptul România are „o problemă sistemică”, ce necesită o stabilizare a sistemului public de pensii. Pentru acest lucru s-a recurs inclusiv la recalcularea pensiiilor, a 5 milioane de pensii. De altfel, aceasta a mai menționat că nu vede o soluție prin care pensiile să fie susținute doar prin contributivitate mai devreme de câțiva ani.

„România are o problemă sistemică în situaţia în care ne ducem în cap cu natalitatea, populaţia activă este în scădere şi avem un număr mare de pensionari care trebuie sprijiniţi şi trebuie să aibă o pensie decentă. În condiţiile în care anul acesta subvenţia de la bugetul de stat pentru plata pensiilor este de 17 miliarde de lei, considerăm că este momentul optim să stabilizăm sistemul public de pensii şi ca atare am început procesul de evaluare a tuturor celor 5 milioane de pensii şi vreau să vă spun că în mai puţin de două săptămâni avem evaluate aproximativ 200.000 de dosare.

Ceea ce înseamnă că noi într-un an şi jumătate, cât ar fi putut să se întâmple dacă lucrul acesta începea cu 2019, vom avea evaluate pentru recalculare aproximativ 5 milioane de dosare. Cu resursa existentă am dublat activitatea celor din Casele de Pensie şi fac pe de o parte calculări ale celor care ies în pensie acum şi pe de altă parte evaluări pentru recalculare pe un soft făcut la noi, în casă”, a precizat Turcan, la Digi 24.

Pensii publice, chiar și de „numai” 39.000 de lei

În ceea ce privește partea de contributivitate, ministrul a dat exemplu de salariat în sistemul public al cărui venit (salariu plus sporuri) ajunge la 50.000 de lei și care se poate transforma în pensie foarte mare.

„În sistemul de pensii publice, pe baza contributivităţii, 39.000 de lei. Care a lucrat la stat şi care a venit cu salarii din acestea foarte mari. De aceea e important, totuşi, când vorbim de sistemul public, să ne uităm la echitate, să ne uităm la contributivitate şi la motivarea angajaţilor, dar şi la performanţa instituţiilor”, a spus Turcan.

Turcan: cumulul pensie-salariu nu va mai fi posibil decât în anumite situații

Articolul precedentNicușor Constantinescu, opt ani cu executare în „Dosarul Fantasio”
Articolul următorConsilierii USR PLUS au depus un proiect de dizolvare și lichidare a 16 companii municipale