Curtea Constituțională din Germania a dat o nouă „lovitură” unei inițiative la nivelul UE: fondul de relansare postpandemie de 750 miliarde de euro, „Viitoarea Generație UE”, potrivit Euronews. Aceasta vine după hotărârea sa șocantă din mai 2020, care a amenințat participarea Băncii Centrale Germane la un sistem vital de cumpărare de obligațiuni ale Băncii Centrale Europene
Într-o altă mișcare surprinzătoare, Curtea Constituțională Federală Germană, cu sediul în orașul Karlsruhe, a întrerupt procesul de ratificare a Deciziei privind resursele proprii, instrumentul legislativ care ar permite Comisiei Europene (CE) să împrumute bani direct de pe piețele de capital și să le ramburseze în următoarele decenii.
Această decizie, privind resursele proprii, trebuie ratificată de toate cele 27 de state membre înainte ca CE să poată pune în mișcare fondul de recuperare și să distribuie numerarul sub formă de subvenții și împrumuturi cu dobândă mică. Până în prezent, doar 16 țări și-au prezentat ratificarea, 11 încă evaluând și dezbătând proiectul de lege.
Curtea Constituțională a Germaniei a dat undă verde confiscării averilor obținute ilegal
Proiect de lege întors din drum
Vinerea trecută, președintele german Frank-Walter Steinmeier era gata să semneze ratificarea textului legal de către Germania, care primise un sprijin multipartit în ambele camere ale Bundestagului, parlamentul federal al țării.
Dar Curtea Constituțională l-a împiedicat pe Steinmeir să parafeze textul de lege pentru a examina mai întâi un apel de urgență depus de partidul de extremă dreaptă Alternative for Germany (AfD) și de un grup civic numit Bündnis Bürgerwille, sau Alianța Voinței Cetățenilor. Ambele susțin că fondul de redresare încalcă tratatele UE.
Fondul UE de relansare postpandemie, „Viitoarea Generaţie UE”, ar urma să aibă un cuantum de 750 de miliarde de euro, dintre care 390 de miliarde de euro sunt acordate ca granturi, iar 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, garantate în comun de statele membre UE.
Comisia Europeană este încrezătoare că impasul va fi depăşit
„Am aflat de ordinul Curţii Constituţionale germane privind aprobarea în virtutea procedurii resurselor proprii. Comisia Europeană este convinsă de legalitatea deciziei în baza resurselor proprii”, a reacţionat Comisia Europeană, declarându-se „încrezătoare” că instanţa constituţională germană va lua rapid o decizie favorabilă. „Obiectivul UE rămâne asigurarea finalizării procedurii de ratificare în toate statele membre până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru”, declarau reprezentanți ai Comisiei Europene, potrivit agenţiei Reuters, săptămâna trecută.