Foto: Realitatea.net
Foto: Realitatea.net

Europarlamentarul Dacian Cioloș crede că factorii de decizie din țara noastră ar trebui să se mobilizeze pentru ca aderarea României la Schengen să aibă un final diferit față de cel din decembrie, când am rămas din nou pe „afară”.

Astfel, Cioloș atrage atenția că ar fi cazul să existe un plan strategic, legând opiniile sale de alegerile din Austria, în condițiile în care aderarea țării noastre a fost unul dintre subiectele de campanie avansate în această țară, „pentru care cancelarul Karl Nehammer a fost inflexibil total pe subiectul Schengen”.

Într-o postare pe Facebook, Cioloș atrage atenția că Guvernul ar trebui „să aibă un plan ofensiv diplomatic clar pentru a repune subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen pe agenda UE”, însă explică totodată că este greu de crezut că cineva a făcut vreo strategie.

Din informațiile publice pe care le avem, acest plan ori nu există, ori există, dar este ținut atât de secret încât nici cei care ar trebui să îl pună în practică nu îl cunosc.

Ce aștept de la Guvern pentru acest obiectiv național sunt următoarele: un plan de negocieri, o echipă de negocieri consolidată cu instituții, dar și persoane care au competențe pe aceste domenii și o presiune politică constantă pe Austria și Olanda pentru a se așeza la masa negocierilor.
Din acest plan ar trebui să facă parte și Bulgaria, care, deși urmează să organizeze alegeri, are un guvern în funcție cu un premier care a dovedit că poate negocia eficient chiar dacă este învestit cu puteri limitate. Din experiența ridicării vizelor canadiene pentru cetățenii români pe care am reușit-o în 2016, știu că o coordonare cu Bulgaria ajută, chiar dacă și atunci vecinii aveau alegeri și o agendă proprie.

O sesizare a Austriei la CJUE pe care să o facă România poate pune presiune suplimentară, dar, din punctul meu de vedere, în cazul în care se recurge la asta, trebuie să fie doar o parte a planului de negociere, nu elementul central. Decizia în consiliu rămâne una politică, iar analiza și o eventuală rezoluție bună pentru noi de la CJUE pe o astfel de sesizare ar putea dura chiar câțiva ani.

Însă deocamdată nu văd o coordonare eficientă a miniștrilor români pe acest subiect și nu înțeleg ce face statul român pentru unul dintre cele mai importante obiective de țară din ultimii ani. Sper doar că nu stăm și așteptăm să ne rezolve alții problema – sau să se rezolve de la sine, ca o consecință a unor discuții pe politica de azil și migrație, pentru că pierdem pe zi ce trece un moment bun și orice nou eșec va alimenta în societate neîncredere atât în politica românească, cât și în UE”, atrage atenția Dacian Cioloș.

Articolul precedentRestaurant din Capitală închis de ANPC
Articolul următorClotilde mai are câteva ore să rezolve scandalul gunoaielor. Locuitorii Sectorului 1 în pericol să rămână cu deșeurile la ușă