NATO nu intenţionează să trimită trupe de luptă în Ucraina, care nu este membră a Alianţei, în eventualitatea unei invazii ruse, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unui interviu pentru BBC, relatează Agerpres.
„Nu avem intenţia de a desfăşura trupe de luptă în Ucraina… ne concentrăm pe furnizarea de sprijin. Există o diferenţă între a fi membru NATO şi a fi un partener puternic şi foarte apreciat ca Ucraina. Nu există nicio îndoială în această privinţă”, a declarat Stoltenberg.
Pe de altă parte, Marea Britanie vrea să propună NATO o desfășurare „majoră” de trupe – o dublare a contingentului britanic de 1.150 de militari în Europa de Est, nave de război și avioane de luptă.
Prin această propunere, care urmează să fie prezentată într-o reuniune a comandanţilor militari NATO săptămâna viitoare, Londra ar urma să dubleze contingentul britanic de 1.150 de militari desfăşurat în prezent în Europa de Est şi să furnizeze ”armament defensiv” Estoniei, potrivit Guvernului. „Acest ansamblu de măsuri ar trimite un mesaj clar Kremlinului – noi nu le vom tolera activitatea destabilizatoare şi ne vom afla întotdeauna alături de aliaţii noştri din NATO împotriva ostilităţii ruse”, a declarat premierul Boris Johnson, citat într-un comunicat publicat sâmbătă seara.
„Marea Britanie va face un pas a prelua conducerea în apărarea libertății și a democrației prin descurajare și diplomație credibile. Chiar și în apogeul Războiului Rece, am reușit să cădem de acord asupra principiilor unei Europe mai sigure. De-a lungul a peste patru decenii, am făcut progrese uriașe către o lume mai liberă și mai sigură prin acorduri, de la Actul final de la Helsinki din 1975 până la Acordul de la Dayton din 1995 și Protocolul de la Minsk din 2014”, se arată într-un comunicat asumat de şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss.
În același timp, partea rusă vrea relații „respectuoase” cu SUA, potrivi ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. ”Noi vrem bune relaţii, echitabile, de respect reciproc şi egale cu Statele Unite, la fel ca şi cu orice altă ţară din lume”, declară Serghei Lavrov într-un interviu acordat televiziunii ruse, relatează Agerpres.
Totodată, șeful Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev dă asigurări, tot duminică, de faptul că Moscova nu ameninţă Ucraina. „Noi nu vrem războiul. Şi nu avem nevoie deloc de el. Iar cei care îl impun, şi anume occidentalii, îşi urmează propriile planuri egoiste”, declară el, citat de agenţiile ruse de presă, potrivit sursei menționate anterior. Însă Rusia a trimis deja rezerve de sânge și alte materiale medicale la granița cu Ucraina. În pofida dezminţirilor Rusiei, Ucraina a îndemnat sâmbătă Occidentul să rămână „ferm” faţă de Moscova.