Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea, a prezentat cele trei decizii luate de Cabinetul Ciucă, pe final de an, în ședința de guvern de marți, și care vizează aspectul social.
Concret este vorba de ridicarea plafonului veniturilor până la care pensionarii vor putea beneficia de compensarea cu 90% din prețul medicamentelor, ca urmare a majorării punctului de pensie cu 10%, adoptarea normelor de aplicare în vederea implementării programului pilot de suport alimentar – „Masa caldă”, pentru 150 de unități de învățământ preuniversitar. Pe lângă acestea, a fost adoptat un act normativ care prevede prelungirea până la finalul anului 2023 a acordării ajutorului de stat pentru investiții în producția și distribuția de energie termică în sistem centralizat din surse regenerabile mai puțin exploatate, respectiv biomasă, biogaz, energie geotermală.
Pentru finanțarea Programului-pilot în perioada desfășurării activităților didactice în anul școlar 2021-2022 se alocă bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, potrivit unei informări de presă a Guvernului.
„Pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 1.429 lei pe lună, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, vor beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor”, a scris ministrul Gabriela Firea pe contul său de Facebook. Cât privește „capitolul energie”, ministrul Familiei susține că prevederile respectivului act normativ sunt menite „pentru a reduce pierderile și a contracara efectele scumpirilor la gaze și la energia electrică”, motiv pentru care „guvernul va oferi sprijin financiar pentru investiţiile destinate producţiei şi distribuţiei de energie termică în sistemul centralizat. Schema de ajutor de stat va putea fi accesată până la 31 decembrie 2023”, a mai precizat Gabriela Firea.
Potrivit site-ului Guvernului României, sunt finanțate proiecte de investiții de realizare şi/sau modernizare a capacităților de producție a energiei termice din biomasă/biogaz, energie geotermală și a rețelei termice necesare pentru facilitarea evacuării căldurii, în scopul asigurării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat. „Bugetul total al schemei de ajutor de stat este 150 milioane de euro, iar ajutorul maxim care se poate acorda unui beneficiar este de 15 milioane de euro pentru un proiect de investiții, din care 85% reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 15% cofinanțarea publică (asigurată de la bugetul de stat prin bugetul MIPE şi de la bugetul local)”, se arată în informarea de presă a Guvernului.