Guvernul va modifica plafonul veniturilor până la care pensionarii beneficiază de compensarea medicamentelor

Acesta vine în sprijinul a peste jumătate de milion de pensionari ce depășeau vechiul plafon, de 1.299 de lei

Plafonul veniturilor până la care pensionarii vor putea beneficia de compensarea cu 90%  din prețul medicamentelor se va majora de la 1.299 de lei la 1.429 de lei, ca urmare a creșterii punctului de pensie cu 10%. Potrivit premierului Ciucă, această modificare a plafonului a fost necesară pentru că astfel „aproape jumătate de milion de pensionari riscau să piardă dreptul la compensarea medicamentelor odată cu majorarea cu 10% a punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie”, a declarat premierul înaintea ședinței de guvern de marți. „Vom creşte plafonul veniturilor până la care pensionarii vor beneficia de compensare cu 90% a medicamentelor. Începând cu 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri până la 1.429 de lei pe lună inclusiv, vor beneficia de această măsură de sprijin”, a completat Ciucă.

Astfel, conform proiectului de hotărâre privind Programul pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionari, de la 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, vor beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.

Pensii mai mari, dar întârziate

Pensiile pentru luna ianuarie vor fi virate cu un decalaj de două zile, anunță Poșta Română, explicând acest lucru prin faptul că „banii pentru drepturile sociale vor fi virați în conturile Poștei Române începând cu 4 ianuarie”, așa cum se întâmplă la fiecare început de an.

„Într-o lună obișnuită, Poșta Română primește prima parte a banilor de pensii cu trei zile înainte de prima zi lucrătoare a lunii în care pensiile sunt livrate. Partenerii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice vor vira contravaloarea drepturilor de protecție socială, în conturile Poștei Române, cu o decalare de câteva zile, ca la orice început de an. Transformarea acestora în cash și distribuirea în gențile fiecărui factor poștal durează aproximativ trei zile”, se arată în comunicatul Poștei Române.

Potrivit aceluiași document, calendarul de achitare al pensiilor dun sistemul public de pensii (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve și văduve de război, IOVR) va fi următorul: la domiciliu, în perioada 6-17 ianuarie 2022, respectiv, la ghișeele subunităților poștale, până în 19 ianuarie.

„Salariații Poştei Române vor lucra la capacitate maximă pentru a face posibilă distribuirea pensiilor într-un timp cât mai scurt, având în vedere situația specială în care ne aflăm în luna ianurie, ca urmare a închiderii de an din instituțiile statului. Este o situație excepțională și subliniem faptul că Poşta Română își respectă, intotdeauna, angajamentul asumat în conformitate cu convenţia încheiată cu Casa Națională de Pensii Publice”, a declarat Valentin Ștefan, Directorul General al Poştei Române.

Reaminitim că în luna ianuarie 2022, pensionarii cu pensii mai mici de 1.600 de lei vor primi un ajutor din partea statului, astfel încât niciun pensionar să nu aibă veniturile aferente acestei luni sub 2.200 de lei.

Marius Budăi (M. Muncii) îi liniștește pe pensionarii români

Articolul precedentȘofer de TIR, amenințat cu pistolul de un polițist
Articolul următorFranța introduce noi restricții din cauza COVID-19