Senatorii au votat pentru ridicarea imunității senatorului Florin Cîțu, la solicitarea Direcției Naționale Anticorupție, care anchetează faptul că autoritățile au cumpărat o cantitate mult prea mare de vaccinuri în pandemie.

Votul a fost covârșitor pentru ridicarea imunității: din cei 92 de senatori prezenți, 90 au votat pentru și doi s-au abținut.

Anterior, Comisia juridică a Senatului a acordat cu unanimitate, un punct de vedere favorabil solicitării DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîţu. În prezent simplu senator, Cîțu este cercetat de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-COVID.

Potrivit descrierii de pe pagina Senatului, era vorba despre „solicitarea Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind declanşarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare şi pentru exercitarea dreptului Senatului de a cere urmărirea penală faţă de domnul senator Vasile Florin Cîţu, fost prim-ministru al Romaniei”.

Solicitarea procurorului general avea două aspecte: unul de ridicarea imunităţii şi unul de efectuare a urmăririi penale. Am admis cererea în sensul formulat în raportul DNA în care ne cerea doar efectuarea urmăririi penale. A fost unanimitate”, a anunţat liderul grupului senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, care este și membru al Comisiei juridice, explicând și că „avocaţii ne-au prezentat punctul lor de vedere mergând pe teoria că au fost decizii de oportunitate justificate, că nu există prejudiciu pentru că nu au fost plătite decât dozele care au fost cumpărate, că acel contract încheiat de UE (…) nu a fost semnat de domnia sa şi era obligatoriu pentru România”.

Înainte de vot, Cîțu și-a susținut din nou punctul de vedere, arătând că doar și-a făcut datoria:

Este important să ne amintim astăzi că România a fost lovită de valul 4 al pandemiei din septembrie 2021 și a mai urmat un val 5, care a durat până în martie 2023. Cine putea să spună în 2021 că vom avea și valul 4 și valul 5 cu asemnea efecte devastatoare, când majoritatea țărilor din Europa au reintrodus restricții la începutul anului 2022?

În tot acest context imprevizibil, dificil, complicat, am pus pe primul loc, cât am fost premier sănătatea românilor”.

Articolul precedentPrimarul din Baia Mare, fugit din țară după ce fusese condamnat definitiv, a fost prins în Germania
Articolul următorO avarie a dus la sistarea apei potabile pe Bulevardul Ferdinand din Constanța