Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a fost prins ieri în Germania, după ce „gustase” câteva zile de libertate în plus.

Acesta a reușit să iasă din țară folosind acte false chiar înainte de a fi pronunțată condamnarea sa definitivă la închisoare cu executare, în ciuda faptului că nu avea voie să iasă din România.

Chereheș a fost dat în urmărire generală după ce pe numele său fusese emis mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, pentru 5 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, iar mai vigilenți s-au arătat polițiștii germani.

Pe 24 noiembrie, primarul din Baia Mare își primea sentința definitivă, după condamnarea pe fond din februarie 2022 la 5 ani închisoare. Astfel, Curtea de Apel Cluj a admis „apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj împotriva Sentinţei penale nr. 41/2022 din data de 24 februarie 2022, pronunţată de către Tribunalul Cluj în dosar nr. 2537/117/2016, pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul temeiniciei acesteia, cu privire la duratei pedepsei complementare aplicate inculpatului CC şi rejudecând cauza în aceste limite:

Majorează durata pedepsei complementare aplicate prin sentinţa apelată faţă de inculpatul CC, constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar), de la 4 ani la 5 ani. Pedeapsa complementară se execută potrivit art. 68 alin. 1 lit. c) C.pen., respectiv după executarea pedepsei principale a închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

Dispune menţinerea sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa din data de 18.05.2016 emisă în dosarul nr. 256/P/2015 al D.N.A. – Serviciul Teritorial Cluj asupra: autoturismului marca Porsche Cayenne, proprietatea inculpatului CC, terenului intravilan în suprafaţă de 74 mp şi a terenului intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, proprietatea inculpatului CC, până la concurenţa sumei de 65.000 lei şi 5.000 euro, cu privire la care s-a dispus confiscarea specială.

Dispune ca sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa din data de 18.05.2016 emisă în dosarul nr. 256/P/2015 al D.N.A. – Serviciul Teritorial Cluj să garanteze şi executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 57.000 lei (aferente fazelor de urmărire penală, judecata în primă instanţă şi judecata în apel). Menţine în rest dispoziţiile sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

Respinge ca nefondat apelul declarat de către inculpatul CC împotriva Sentinţei penale nr. 41/2022 din data de 24 februarie 2022, pronunţată de către Tribunalul Cluj în dosar nr. 2537/117/2016.

Obligă apelantul-inculpat la plata în favoarea Statului Român a sumei de 17.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în apel. Definitivă”.

În 2016, Chereches era acuzat de fapte de corupție comise în perioada martie 2015 – septembrie 2015, ca primar al municipiului Baia Mare și ordonator principal de credite pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare și implicit pentru eliberarea sumelor de bani alocate de Consiliul local în acest sens, când „a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct cât și prin intermediar, suma totală de 70.000 lei”, dar și cesionarea „pe numele unei anumite persoane o societate comercială, operațiune care nu s-a mai finalizat”. Faptele, mai mute, erau detaliate la acea vreme de procurorii anticorupție.

În zilele noastre, cum îi șade bine unui ministru, actualmente de Interne, Cătălin Predoiu a ținut să marcheze momentul prinderii lui Cherecheș, după ce subordonații săi din Poliția de Frontieră „reușiseră” să scape din vedere că pe la punctul de trecere tocmai ce se prezentase un… penal, până la urmă, care nici nu avea voie să părăsească teritoriul țării. Predoiu însă acum se arată mulțumit:

Felicit şi mulţumesc poliţiştilor şi partenerilor instituţionali interni și externi, români și germani, care au cooperat direct şi permanent pentru capturarea condamnatului penal Cherecheș Cătălin. De asemenea, mulţumesc poliţiştilor maghiari, austrieci şi italieni împreună cu care s-a cooperat şi lucrat pe parcursul acestei operaţiuni poliţieneşti internaţionale. Nu în ultimul rând, mulţumesc jurnaliştilor care au înţeles în aceste zile că trebuie să limităm comunicarea pe acest caz, pentru a proteja operaţiunea de localizare şi capturare”.

Articolul precedentFlorin Cîțu află astăzi dacă i se ridică imunitatea parlamentară
Articolul următorFlorin Cîțu nu mai are imunitate; Senatul, de acord cu cererea de urmărire penală a DNA