Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare până în momentul în care prefectul de Maramureș a semnat actul pentru încetarea mandatului acestuia ca urmare a condamnării definitive, nu se lasă prea ușor când vine vorba de extrădare.

Potrivit lui Răzvan Doseanu – avocatul acestuia din țară, așa cum este citat de Agerpres, Cherecheş refuză să-şi dea acordul pentru extrădare simplificată din Germania.

Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, dar înainte de a-și afla sentința, primarul din Baia Mare a fugit din România, folosind buletinul unui văr de-al său. A fost prins în Germania, în mașina unei mătuși.

Ulterior acestei operațiuni, pe 29 noiembrie, prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, a emis ordinulprivind constatarea încetării, de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului municipiului Baia Mare, domnul Cătălin Cherecheș”, luându-se act „de copia Sentinței Penale nr.41/2022 a Tribunalului Cluj, copia Dispozitivului Deciziei Penale nr.1704/A/2023 a Curții de Apel Cluj, definitivă, prin care domnul Cătălin Cherecheș a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare”.

Această decizie vine în urma unei evaluări atente a situației juridice și a respectării prevederilor legale în vigoare. Prefectul Rudolf Stauder subliniază că această măsură are în vedere interesul public și necesitatea asigurării bunei funcționări a administrației locale în beneficiul comunității. Instituția Prefectului – Județul Maramureș reamintește cetățenilor importanța respectării legilor și a principiilor care guvernează activitatea administrației publice locale, în scopul asigurării transparenței și corectitudinii în procesele decizionale”, transmitea instituția

În acest moment, în Germania se va derula procedura de extrădare, conform legii, însă conform avocatului Răzvan Doseanu, „Cătălin Cherecheş refuză să îşi dea acordul pentru o extrădare simplificată”.

Doseanu a subliniat că fostului primar „nu i s-a permis lui Cătălin Cherecheş să ia contact cu nicio altă persoană decât avocatul său din Germania”, afirmațiile sale vizavi de extrădare fiind făcute pe baza discuțiilor pe care le-a avut cu apărătorul din Germania, care i-a comunicat că „în situaţia unei extrădări fără o procedură simplificată, aceasta poate dura între 3 şi 6 luni de zile. În aproximativ 5 zile, Cătălin Cherecheş urmează să fie transferat la un loc de detenţie din Munchen”.

Articolul precedentO avarie a dus la sistarea apei potabile pe Bulevardul Ferdinand din Constanța
Articolul următorCiolacu, către românii stabiliți în SUA: „Nu am venit să insist să reveniţi în România, fiindcă n-o veţi face”