Nu spun că PNL e un partid mai prost decât altele. Dar e, totuși, partidul aflat, în prezent, la conducere. Care speră la o majoritate parlamentară, după alegerile de săptămâna viitoare. Și sunt câteva motive simple, pentru care, momentan, PNL e un partid prost:

1. Unicul argument pentru care PNL nu e văzut ca partid corupt: existența PSD. Antiteza, pe lângă a fi amuzantă, e ca Baba Cloanța din poveștile pentru copii. Ai nevoie de Baba Cloanța pentru existența personajului pozitiv. Adică se bat cu pumnul în piept că la definița din dicționar a corupției apare poza PSD. Atât. Partidul liberal este liberal doar cu numele.

2. Traseism, traseism, dar, dacă e negat, e penelist: PNL a racolat atât de mulți primari de la PSD, încât ura față de PSD e doar ciorba caldă a soției, după o noapte cu amanta: ”Nu cunosc detalii legate de acest subiect. Dacă mai aveți întrebări”. Cam asta a declarat Ludovic Orban în vara anului 2020, când a refuzat să răspundă la întrebarea de ce partidul pe care îl conduce e plin ochi cu primari PSD, pe care i-a transformat în propriii candidați. Ludovic a susținut că nu cunoaște detalii despre acest subiect.

3. Klaus e lider, dar nu tocmai lider. Klaus poate fi lider la un șah mai plictisitor ca pescuitul unui fost vaporean morocănos, ajuns pe la vârsta de 80 de ani.

Cam molâu și fără prea mult talent de lider (ascuns) PNL, președintele a fost cam semi-absent până recent, când, mai ceva ca bufnița din Harry Potter, a trebuit să fie bufnița știrilor zilnice despre numerele coronavirusului. Declarații începute, continuate și sfârșite cu același obsesiv-compulsiv ”Pe-se-de”.

Klaus Iohannis și ”ticul verbal” PSD

4. Spuneam că partidul libertății e liber doar în prescurtarea PNL. Și, tot ca o prescurtare, libertatea e cam tăiată. Și tăiată bine. O istorie nu prea veche spune că Iohannis n-a fost un fan al referendumului CpF. Cum a boicotat Iohannis? Votând mai târziu. Fix acel ”mai târziu”, fără nevastă și fără prea multe declarații, i-a făcut pe cei ce se încredeau în libertate, drepturi egale și LGTB să-i aplaude gestul. Un gest antiliberal.

5. Fără penali, dar cu penali. S-a strâns faimosul număr de un milion de semnături pentru iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice”. A fost scandal după scandal, și-a dat mâna PNL cu USR și cu PLUS și-au făcut hora dreptății, mai ceva ca în poezia lui Vasile Alecsandri. Cei de la USR au reuşit să îşi îndeplinească obiectivul, au strâns semnătură după semnătură și au depus caligrafia în Parlament. S-a dat vina pe PSD, că PSD e doar mafie, Klaus a tăcut la fel de absent ca în timpul șahului, iar Ludovic a dat vina pe Curtea Constituțională. Că e următorul pas. Nu a fost pas când Dragnea a cam furat semnăturile ”Fără Penali” și nu a fost pas nici când cei din PNL au încercat oprească inițiativa. Tacit, ca la șah.

(Un mic exemplu este Timișoara când Nicolae Robu a apelat la Poliţia Locală să amendeze oamenii care strângeau semnături)

Una peste alta, dacă doar prin simplă antiteză trebuie să alegem, din nou, răul cel mai mic, nu cred că am realizat prea multe în ultimii ani.

Ziarul de Investigații zin.ro

Articolul precedentAronganța lui Mache, direct proporțională cu neputința autorităților
Articolul următorEuropol denunță tentativa de mușamalizare, în cazul polițistului lovit de „beizadeaua” unui angajat al Guvernului
Jurnalist full-time / Pesimist part-time