Ce înseamnă „criza paturilor ” din spitale. DSP și DSU transmit comunicate „pentru imagine”, iar managerii spitalelor sunt „îngropați” în adrese oficiale. Documente

E pandemie de Covid și din septembrie auzim zilnic: „la ATI(n.r secție numită cândva REANIMARE) nu mai sunt locuri libere”. E greu să rămâi calm, chiar dacă ești imunizat sau nu. E posibil ca oamenii cu afecțiuni grave, nu neapărat infectați cu Covid să nu „prindă un loc liber în spitale. Dreptul la sănătate este garantat de Constituție, dar cine mai garantează respectarea Constituției(?)

Potrivit informațiilor obținute de Ziarul de Investigații, România nu are un număr exact al paturilor pentru pacienții care au nevoie de îngrijire pe secțiile ATI, deoarece acest lucru este în dinamică, mai ales în contextul pandemiei. Afirmația îi aparține șefului Departamentului pentru Situații de Urgență(DSU), Raed Arafat.

Dacă la 1.532 de paturi am avut zero paturi libere, înseamnă că ăsta a fost numărul maxim pentru adulți. Dacă adăugăm la ele și copiii și cele de obstetrică-ginecologie, trecem peste 1.600, numai că noi astea nu le luăm în considerare, și luăm în considerare numai paturile care sunt de adulți”, a explicat Raed Arafat într-o videoconferință.

Mai exact, în spitalele din România, numărul paturilor pentru ATI variază între 1500 și 4000, potrivit declarațiilor oficiale ale reprezentantului DSU.

Evident, numărul acestora a fost suplimentat, treptat, au fost improvizate chiar( n.r „tiruri” ATI), de la începutul pandemiei de Covid(martie 2020)

De la „avem de toate” la NU mai sunt paturi la ATI. Ce semnale a primit DSP București înainte de pandemie

La începutul pandemiei de Covid, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, transmitea populației că totul este sub control. Spitalele din România „ar fi avut de toate”: și paturi, și ventilatoare. După câteva luni, pacienții au ars în „tirurile” ATI.

Noi suntem pregătiţi pentru fiecare pas pe care îl trecem. În funcţie de evoluţie, putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc. Noi suntem pregătiţi (…) pentru un anumit număr de cazuri critice. Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa”, declara fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru(PNL), la începutul pandemiei, potrivit ȘtirileProTV.

Ce se întâmpla în realitate: managerii unor spitale făceau disperați adrese către DSP prin care semnalau că unele secții au paturi goale și sunt necesare la ATI

Un astfel de exemplu este cel al Spitalului Colțea. Recent, Raed Arafat s-a lăudat că „au fost deblocate” de la această unitate medicală 16 paturi conectate la oxigen pentru pacienții cu forme grave de Covid.

Documentele cu informații de interes public, obținute de Ziarul de Investigații, arată că declarația oferită de Arafat este doar un comunicat pentru imaginea publică și este trist că se face pe „spatele” pacienților.

Într-o adresă oficială transmisă Comitetului Director al Spitalului Clinic Colțea și Consiliului de Administrație al acestei unități medicale, reprezentanții ATI justificau cu cifre de ce este necesară extinderea acestei secții. Se întâmpla în anul 2019, cu doar un an înainte de pandemie.

Structura secției ATI de la Spitalul Colțea

  1. Săli de operație -5
  2. Paturi ATI din care terapie intensivă -8
  3. Paturi de terapie intermediară/îngrijire -7

La o primă vedere, se constată o diferență mare între numărul mic de paturi ATI, raportat la numărul total de paturi din spital(315)

Mai exact, reprezentanții ATI de la Spitalul Colțea au cerut suplimentarea numărului de paturi, având în vedere cazurilor grave pe care le tratează și numărul de paturi libere de la Secția Medicină Internă, potrivit anexelor postate mai jos.

Oficialii ATI de la Colțea: „DSP București ne hărțuiește”

Șefa secției ATI de la Spitalul Colțea dr Coriu Letiția, a făcut demersuri nu doar înainte de pandemie, ci și înainte ca paturile libere de la Medicală să fie „deblocate” la intervenția lui Arafat, în urmă cu câteva zile

 „Medicii acestui spital au aşteptat foarte mult avizele de la DSP, trăim într-o birocratizare excesivă în care fiecare vine să ne verifice, DSPB şi alte formaţiuni, fac teancuri de dosare şi documente pentru a se proteja legal, dar nu avem în niciun fel funcţionalizate circuitele.

„Speram să se deschidă zona roșie Covid la medicală. ATI-ul era deja blocat de pacienți”

La noi în Colţea se lucrează în ATI pe 8 paturi de COVID, avem şi ATI non-COVID, dar în paturile de COVID suntem supranumerari. Noi am început prin presiuni la DSU, la comandantul acţiunii, care a fost foarte prompt.

Am spus că putem să facem COVID în ATI şi aşa ne-au deschis cu mare greutate, dar în secţia de medicală permanent au întârziat, la modul că DSPB a dat un aviz într-o vineri, dar s-a rătăcit în cadrul DSPB şi s-a descoperit abia luni că s-ar fi semnat vineri.

După un consiliu medical furtunos, în care nu înţelegeam ce se întâmplă, noi medicii speram să se deschidă zonă roşie COVID la medicală, ATI-ul era deja blocat de pacienţi”, a precizat șefa secției ATI, Coriu Letiția, potrivit Hotnews.

Din 2017 și până în prezent, secția Medicală a raportat număr de paturi libere. Cu alte cuvinte, nu sunt internări suficiente pe această secție, raportat și la specificul unității medicale. În 2017, secția Medicină Internă avea 24 de paturi libere, în 2018 raporta 44 de paturi libere, în 2019-53 de paturi(foto) iar în plină pandemie(octombrie 2021-raporta 16 paturi).

Astfel, propunerea de a reloca unele paturi de la Compartimentul Coronarian(UTIC), astfel încât secția ATI să asigure îngrijiriea mai multor pacienți a condus la rupturi definitive între unii medici și cei care au reprezentat/reprezintă oficial Spitalul Colțea.

Potrivit surselor noastre autorizate, unii medici „trag cu dinții” ca paturile să nu fie ocupate în totalitate, deoarece scade valoarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate București.

Criza paturilor din spitalele din România. Paturi libere și la Spitalul Foișor

Elocvent este și situația de la Spitalul Foișor. 16 paturi din cele 24 ale secției ATI au fost libere până de curând. Medicii s-au săturat de situație și au arătat totul pe internet.

Deși la Spitalul Foișor nu sunt internări suficiente pentru specificul acestei unități medicale(ortopedie-traumatologie), spitalul nu a fost transformat în unitate Covid. Pentru ca acest lucru să se întâmple, centrul Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției (CMBCCI) trebuie să modifice planul de reziliență al spitalului. Mai exact, să facă o analiză riguroasă a paturilor, a internărilor și să solicite DSP acest lucru.

În urmă cu doar câteva săptămâni, conducerea Spitalului Foișor anunța infecție cu germeni rezistenți(infecții nosocomiale), ceea ce a condus la închiderea secției ATI pentru o zi.

„Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor”are aprobată structura de 2 paturi ATI COVID-19, dintr-un total de 28 de paturi ATI, acestea fiind alocate în caz de necesitate în postoperator (prin pozitivarea pacientului propriu al spitalului, devenit pozitiv pe parcursul evoluției pre sau postchirurgicale, incluzând actul chirurgical terapeutic)”, a informat conducerea Spitalului Foișor.

Citește și: Exclusiv. Lavinia Coțofană a semnat contracte pentru Spitalul Colțea fără a avea calitatea necesară. Documente

VIAZiarul de Investigații
SURSĂGeorgiana DRAGOMIR
Articolul precedentRaed Arafat: ,,Vom avea zile cu număr mare de decese”
Articolul următorOMS Europa le cere țărilor să nu închidă școlile
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”