Foto: Facebook Declic
Foto: Facebook Declic

Comunitatea Declic organizează astăzi, 29 octombrie, un protest prin care atrage atenția că infecțiile din spitalele România sunt, în continuare, grav subraportate.

Timp de o oră, protestatarii se vor afla în Piața Victoriei, unde vor aprinde 500 de lumânări. În amintirea victimelor incendiului de la Colectiv, oamenii vor scrie pe asfalt ”Neam ucis de nosocomiale”.

Prin acest mod, manifestanții vor transmite următorul mesaj pentru guvernanți: ”Murim cu zile de la infecțiile intraspitalicești. Nu le mai ascundeți!”.

Declic: ”Vrem să trăim mai mult decât infecțiile intraspitalicești!”

Avem un mesaj pentru Guvern: ”Neam ucis de nosocomiale”. Ne ajuți să aprindem 500 de lumânări? Te așteptăm vineri, 29 octombrie, de la ora 17.30, în Piața Victoriei”, au precizat reprezentanții Declic, pe contul de Facebook.

Manifestația va începe la ora 17.30 și se va încheia la 18.30.

De asemenea, la baza protestului stă și petiția prin care semnatarii solicită implementarea unui mecanism de raportare zilnică a infecțiilor nosocomiale. Mai mult, protestatarii atrag atenția că este nevoie urgentă ca Ministerul Sănătății să organizeze cadrul pentru raportarea infecțiilor intraspitalicești, așa cum se întâmplă deja pentru infectările cu virusul SARS-CoV-2.

Petiția prin care Comunitatea Declic cere implementarea unui mecanism de raportare zilnică a infecțiilor nosocomiale poate fi semnată aici

În textul petiției se precizează că România trece prin cea mai mare criză de sănătate publică a ultimilor zeci de ani. Practic, mulți români sunt speriați de gândul internării în spital, cu diagnostic de Covid-19 sau cu orice altă boală.

Vrem să știm că șansele noastre de supraviețuire și vindecare nu sunt împiedicate de existența necontrolată a infecțiilor intraspitalicești. Monitorizarea și combaterea acestora poate face diferența dintre viața sau moartea pacienților în perioada următoare”, se arată în textul petiției.

România are o gravă problemă de subraportare a infecțiilor nosocomiale, deși acestea au impact direct asupra sănătății și mortalității pacienților internați. Ar trebui să știm, în mod real și transparent, situația acestor infecții. Doar așa se vor lua măsuri concrete și cuantificabile de creștere a calității îngrijirii pacienților din spitale.

Articolul precedentDemisia lui Fritz, cerută de un membru PMP din București: „Plecați acasă!”
Articolul următorÎPS Teodosie ignoră CNA-ul și face noi declarații controversate
Jurnalist full-time / Pesimist part-time