Sursa foto: Complice.ro

Polițiștii de frontieră din Sighetul Marmației au confiscat 8.000 de pachete de țigări ce erau trecute, ilegal, în România. Traficanții au apelat la o parapantă pentru acest lucru. Țigările descoperite de polițiști sunt de proveniență ucraineană.

Cu ajutorul aparaturii de supraveghere, polițiștii de frontieră din cadrul SPF Siret – ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit o parapantă ce se deplasa pe direcţia localităţilor Dorneşti-Grăniceşti, județul Suceava şi, ulterior, s-a întors pe teritoriul statului vecin.

Autoritățile s-au deplasat la fața locului și au descoperit mai multe colete abandonate ce conțineau țigări de contrabandă. Polițiștii de frontieră au capturat 8.000 de pachete de țigări în valoare de aproape 94.000 de lei.

Țigări, în valoare de peste 94.000 de lei, trecute ilegal în România cu parapanta

În primele cinci luni ale anului 2021, autoritățile române au reușit să confiște peste 95 de milioane de țigări de contrabanda. Conform www.stopcontrabanda.ro, polițiștii au capturat cu peste cinci milioane mai multe țigări față de aceeași perioadă a anului trecut, relatează Economica.net.

De asemenea, valoarea totală a țigările pe piața neagră ajunge la 56 de milioane de lei. Mai mult, în primele luni ale anului 2021, autoritățile române au încercat să mențină nivelul contrabandei la aproximativ 10%.

Țara noastră este printre primele țări când vine vorba la traficul de țigări din cauza granițelor cu țări ce nu fac parte din Uniunea Europeană, iar prețul poate să fie și de șase ori mai mic decât cel de pe piață. Anual, statul român este prejudiciat cu peste trei miliarde de lei datorită traficului ilegal de țigări.

Totodată, conform datelor de la Interpol, traficul de țigări este un paravan pentru traficul de arme, droguri și chiar persoane. La nivel european, ponderea țigărilor de contrabandă a crescut în Europa. Mai exact, a ajuns la 34,2 miliarde de țigări consumate în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Franța a cunoscut o creștere de peste 600%  privind țigările contrafăcute. Altfel spus, în ultimul an s-au vândut  pe piața neagră șase miliarde de țigări contrafăcute.

Conform unui studiu realizat de KPMG, consumul legal de țigări a fost afectat de pandemia COVID-19 care a dus la o perioadă de izolare și restricții de deplasare impuse cetățenilor Uniunii Europene.

Percheziții și flagrant delict, într-un dosar de contrabandă cu țigări, la Constanța

Articolul precedentKelemen Hunor: ”Fiecare se gândeşte doar la orgoliul lezat şi la interesul de partid”
Articolul următorSecțiile ATI sunt pline, George Simion face protest anti-vaccinare
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.