Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că vor avea loc discuţii cu cei care trebuie să se pronunţe privitor la menţinerea deschisă a şcolilor, în condițiile în care de la rata de infectare de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori acestea ar trebui să își continue cursurile în formatul online.
„Vom avea pe parcursul zilei de astăzi discuţii cu toţi îndreptăţiţi să se pronunţe asupra acestui echilibru risc gestionabil versus beneficii. Este vorba despre dorinţa de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcţionare al şcolilor. La acest moment regula este clară, în localităţile unde se depăşeşte rata de infectare de şase la mie, la nivelul zilei de vineri, zi de referinţă, şcolile ar urma să treacă în online, cu excepţia şcolilor speciale, grădiniţele şi creşele urmând să rămână deschise. Primim foarte multe solicitări în acest sens, sunt convins că toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe vor căuta acel numitor comun în interesul elevilor, atât din perspectiva educaţională, cât şi din perspectivă sanitară”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Cîmpeanu: „Școlile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele”
Potrivit ministrului, există două variante: fie se trece în formatul online, dar care este încă departe de ceea ce ar trebui să însemne în realitate, fie se va continua în formatul fizic, chiar dacă s-a trecut de rata de 6 la mie.
„Fie rămânem pe aceste prevederi, care ne spun că la depăşirea ratei de incidenţă de 6 la mie într-o localitate toate şcolile trec în online, în afara celor speciale, grădiniţele şi creşele. A doua variantă. Dacă prin discuţia pe care ne-o dorim să o avem astăzi cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, CNCAV, CNSU se va consolida un numitor comun din care va rezulta că riscul poate fi gestionat, beneficiile pe care le va prezenta Ministerul Educaţiei din perspectiva şcolii cu prezenţă fizică vor fi predominante, atunci am deplină disponibilitate de a semna alături de ministrul Sănătăţii modificarea ordinului comun pe baza unei hotărâri CNSU care să aibă valoare de hotărâre de Guvern. Deci, în primul rând discuţie, consolidarea numitorului comun, apoi hotărâre CNSU, hotârâre de Guvern aferentă care să abiliteze ministrul Educaţiei cu ministrul Sănătăţii să modifice scenariile de funcţionare în aşa fel încât până vineri va fi anunţat”, a mai precizat ministrul.
Potrivit DSP București, rata de infectare din Capitală a trecut deja de 6 la mie, mai exact este de 6,33 cazuri la mia de locuitori, în creștere de la 5,57 cât a fost cu o zi înainte.
Conform regulilor, când incidența infectărilor într-o localitate ajunge la 6 la mie, intră în vigoare noi restricții privind carantina de noapte și de weekend, iar dacă se trece de 7,5 la mia de locuitori, carantina de noapte se va aplica în toate zilele săptămânii.
Gabriela Firea nu vrea condiționarea accesului la educație în funcție de vaccinare