Deputatul Daniel Ghiță este intrigat de faptul că România nu a alocat bani ca să aibă propriul vaccin anti-Covid. Afirmația a fost făcută de social democrat într-o postare pe pagina sa de Facebook, acolo unde a lansat și o serie de acuzații la adresa Guvernului Cîțu, despre care spune că achiziționează seruri de miliarde de euro, fapt ce va duce la sărăcirea României.
„România ar fi trebuit aibă propriul vaccin făcut la Cantacuzino, nu să importe totul din afară. Ce fonduri și ce resurse umane au fost alocate? De ce trebuie să importăm vaccinuri de la companii străine când am fi putut avea propriul notru vaccin pe care, eventual, să îl exportăm noi altora? Institutul Cantacuzino a creat Polidin (n.r. a fost reluată producția și va ajunge pe piața de suplimente alimentare, fiind comercializat și sub formă de capsule gelatinoase de tip ursuleț, precum și sub forma unor spray-uri nazale) și ar fi trebuit spijinit pentru avea un vaccin românesc anti-Covid”, se întreabă deputatul PSD Daniel Ghiță.
Se fac afaceri pe spatele Covid-ului
Daniel Ghiță afirmă că au fost cumpărate vaccinuri de miliarde de euro, asta în ciuda faptului că premierul Florin Cîțu a precizat, luna trecută, că este vorba doar de contractarea acestora și nu de cumpărarea efectivă, acesta fiind de altfel strategia fără de care România poate că nu ar fi avut acces facil la vaccinul anti-Covid.
„De ce cumpărăm, atunci, pe miliarde de euro, serurile altora, când și România ar putea produce așa ceva. Guvernul sărăcește România, banii se duc pe seruri și pe importuri de tratamente, în loc să ajungă la populație. Guvernul a uitat că în România se moare de frig, de foame, de boli grave precum cancerul, nu doar de Covid 19! Dar Covidul e mai bun pentru guvernanți, ca să facă afaceri pe spatele lui!”, a mai scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
Investiția necesară pentru o fabrică de vaccinuri
Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj Napoca, a explicat în urmă cu câteva săptămâni, că la un calcul sumar, o investiție la o fabrică de vaccinuri care ar fabrica 10 – 15 milioane de vaccinuri pe lună, deci suficient nu numai pentru România, ci și pentru exporturi pe zona est-europeană, ar costa undeva între 25 și 30 de milioane de euro. „Probabil construcția, ridicarea unei astfel de fabrici de vaccinuri ar însemna undeva la 2-3 ani. Cât înseamnă și la o fabrică convențională de medicamente, atât o să dureze și pentru noi să ne facem o fabrică nouă. Tehnologia este diferită. Sigur, trebuie găsită și o companie care să-ți ofere licența, pentru că nu e vorba doar de fabrica de vaccinuri în sine, de linia de producție, e vorba și de drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului”, declara Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, la Digi24, în februarie.