Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un oraș din Italia amendează coafezele și frizerii care spală de două ori părul clienților, arată The Guardian.

Prin urmare, angajații din frizerii se confruntă cu amenzi pentru șamponare, primarul explicând că această măsură este datorată cele mai severe secete din ultimele decenii.

Carlo Gubellini, primarul orașului Castenaso situat lângă Bologna, în regiunea Emilia-Romagna, a spus că mii de litri de apă au fost risipiți în fiecare zi, prin șamponarea dublă. Dubla șamponare impune, prin urmare, și o a doua clătire a părului clienților

Se crede că este singurul primar din Italia care a luat o astfel de măsură.

Norma va implica controale și amenzi de până la 500 de euro pentru saloanele care încalcă regula, deoarece Italia luptă împotriva secetei în timpul unui val de căldură intens și prelungit.

Micul orășel are o populație de 16.000 de locuitori și găzduiește aproximativ 10 frizerii

Dacă înmulțim cantitatea de apă folosită pentru fiecare client, vorbim de mii de litri pe zi. Castenaso este un oraș mic. Imaginați-vă ce se petrece în orașele mari. Am emis ordinul sâmbătă, având în vedere că frizeriile sunt închise duminică și luni, pentru a le oferi mult timp să se adapteze”, a declarat primarul Gubellini pentru Corriere della Sera.

Un manual care însoțește orientările măsurii precizează că, dintr-un robinet deschis, curg 13 litri de apă pe minut și că sunt necesari cel puțin 20 de litri pentru a clăti părul cuiva de două ori

Gubellini a spus că legea va intra în vigoare până la sfârșitul lunii septembrie.

Feedback-ul a fost pozitiv. Această ordonanță nu are un scop opresiv, ci mai degrabă unul de abilitare a cetățenilor”, a mai spus edilul.

Primarii din alte orașe și localități din Italia au impus mai multe măsuri de raționalizare a apei. Un exemplu este Milano, unde fântânile publice au fost închise.

Articolul precedentGabriela Firea a participat la o nouă întâlnire a Consiliului Național Tripartit
Articolul următorA fost descoperit un laborator de droguri într-o unitate militară NATO
Jurnalist full-time / Pesimist part-time