Aromele pentru țigările electronice ar urma să devină istorie, după ce Comisia Europeană a anunțat, miercuri, interzicerea vânzării acestora în toate statele membre Uniunii Europene, scrie Digi24.
Măsura vine în contextul în care tot mai mulți tineri apelează la țigările electronice, iar potrivit oamenilor de știință, vapatul substanțelor cu aromă pot fi mai nocive decât țigara clasică.
Comisia Europeană încearcă să pună în aplicare planul european „Învingerea cancerului”, prin creearea unei generații fără tutun, mai exact 5% din populație să consume tutun până în 2040.
Lupta împotriva tutunului și a țigările electronice a început
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că nouă din zece cancere pulmonare sunt cauzate de fumat.
„Dorim să facem fumatul cât mai puțin atractiv pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți”, a declarat Kyriakides.
Potrivit unui studiu realizat de Oncotarget, substanțele din vaporii eliminați de țigările electronice sunt, uneori, mai periculoase decât tutunul tradițional. Persoanele care fumează țigări electronice pot suferi de gingivită, cancer oral sau pierderea totală a dinților.
Chiar dacă țigările electronice nu conțin tutun, acestea au alte chimicale, plus nicotină, printre care și aromele artificiale. Vaporii aromați au un efect mult mai periculos asupra țesutului celular al gingiilor.
Conform studiului, 53% dintre celulele din cavitatea orală sunt distruse în doar trei zile de vaporii inhalați. Totodată, un alt efect nociv al țigărilor electronice este faptul că elimină mai multe chimicale în corp și compromit funcția imună a căii respiratorii.
În cele din urmă, asemenea țigărilor clasice, cele electronice expun plămânii la toxicitate și reduc efectivitatea sistemului imunitar.
Medicul sibian, Ioan Draghila, a declarat la începutul lunii iunie pentru G4media că țigările electronice au fost produse pentru a face pe fumători să renunțe la țigările clasice.
„Adulții care vor să renunțe la fumatul clasic și care vor să facă acest schimb, trebuie să știe că nu scapă definitiv de riscurile pe care le antrenează fumatul”, a spus medicul.
Citește și articolul: Milioane de decese anual, sute de mii de hectare de teren defrișate și miliarde de dolari cheltuiți pentru fum- Efectele tutunului și fumatului sunt devastatoare pentru mediul înconjurător