Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Și nu, nu e sintagma singulară considerată discriminatorie, pe care autorii unui studiu le recomandă spre a fi ”evitate”, ”înlocuite”, șterse din vocabular și din cultura populară.

Autorii sunt cinci experți în genetică, inclusiv oameni de știință de la Universitatea Cambridge și University College London.

Pe același principiu s-a axat și o universitate din statul american Massachusetts, care a întocmit o listă cu termeni care ar trebui să nu mai fie folosiți, pentru că ar putea, cumva, cândva, să lezeze pe cineva.

Inițiativele vin în contextul în care, să fii caucazian pare să fie, din ce în ce mai mult, o povară.

”Caucazian”, în sine, ar trebui să fie interzis. Dar și ”american nativ,” ”hispanic” și ”irlandez alb” sau ”european.” Cu alte cuvinte, orice denumire care ne-ar putea diferenția, în vreun fel sau altul, unul de celălalt.

De ce această atitudine drastică?

Pentru că niște persoane au avut cam mult timp liber și-au luat la puricat dicționarul. Așa au ajuns ei la concluzia că foarte multe cuvinte/expresii sunt învechite, nu mai reprezintă realitatea științifică, sau ar putea fi ofensatoare. Nu știu cum sintagma ”realitate științifică” nu i-a pus pe gânduri.

Reluăm: câțiva inși s-au apucat să decidă ce ar putea fi ofensator, pentru restul lumii.

”Caucazian” e rasist, ”doamnelor și domnilor” nu e inclusiv, ”nebun”, ”victimă”, ”supraviețuitor” sunt termeni inadecvați, iar ”transsexual” ar trebui să fie menționat drept ”persoană trans și gen non-conformă”.

Asta, în condițiile în care europenii se numesc, ei pe ei, europeni, pentru că stau în Europa. Persoanele trans se auto-intitulează așa, pentru că au trecut printr-o tranziție, iar un supraviețuitor se mândrește cu statutul său.

Sintagma ”altă treabă n-aveți” nu le-a spus-o nimeni?

Să ne înțelegem: sunt total de acord că anumite cuvinte, spuse în anumite situații, pot răni. Dar de aici până la a reinventa dicționarul și istoria pentru că n-ai avut altceva mai bun de făcut, e cale lungă. Și totul a început cu o dorință dusă la extrem de a fi ”politically correct”.

Nu e vina mea, român din România, european din Europa, caucazian prin geografie, că în Statele Unite ale Americii s-a practicat sclavia. Nici că discriminarea rasială e în floare, încă. Nu e vina mea că mulți dintre ei nu-și cunosc sau nu-și acceptă istoria. La fel cum nu întotdeauna e vina prezentului, pentru trecut.

Să te apuci să ștergi câteva sute de ani de fapte și cuvinte nu înseamnă că repari. Înseamnă doar că n-ai nici ideile, nici toleranța, nici spiritul necesare pentru a nu mai repeta istoria.

Cu alte cuvinte, că nu ești îndeajuns de deștept și de uman încât să nu faci din diferențe bariere, ci să te bucuri de ele.

Bine, europenii sunt cei care cred în unitate prin diversitate. Și-ncearcă să accepte diversitatea, fără să șteargă individualitatea.

Prea multă corectitudine politică duce la aplatizare

Cel puțin în stilul în care creatorii listei înțeleg corectitudinea politică.

Mi se pare normală egalitatea de șanse, indiferent de rasă, gen, credință, orientare sexuală. La fel și dreptul la un tratament corect și egal în fața legii. Dar egalitatea aia de șanse a venit tocmai prin prisma diferențelor.

Chit că mă numesc (și aici introduceți și restul de opțiuni) alb, femeie, heterosexual, român, negru,ungur, ortodox, catolic, evreu, bărbat,musulman, machedon, blond, tătar, homosexual, basarabean – ceea ce sunt, mă definește. La fel ca istoria, cultura și experiențele personale. Dacă mă ștergi, mă reduci la zero.

Și, oricât de bune intenții ar fi avut creatorii listei, ce e extrem, e nociv.

Sintagma ”Notă personală”

Tot din prea multă corectitudine politică, următoarea Alba ca Zăpada va fi interpretată de o actriţă metisă.

Alba ca Zăpada este o poveste populară germană. Îmi vine greu să cred că, în momentul în care s-a născut basmul, nemții cunoșteau foarte multe persoane de culoare (sper să fie termenul corect politic). De unde rezultă că încerci să le schimbi folclorul, doar pentru că nu-ți convine ție, personal, în prezent.

Dar, pentru egalitatea de șanse, în următorul film despre Nelson Mandela, actorul ar trebui să fie ”caucazian”. Sau așa nu merge, pentru că deformăm istoria?

Articolul precedentCCR consideră neconstituțională revocarea Renatei Weber
Articolul următorCîțu: „Aţi dezvoltat o obsesie personală la adresa mea”
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.