Sursă foto: static.playtech.ro
Sursă foto: static.playtech.ro

Un text simplu, pe care l-am găsit și în română, și în engleză, îi dă bătăi de cap unui deputat PNL.

Pavel Popescu, deputat de București, tinerel, implicat și dedicat poporului român a decis să nu înțeleagă un text votat în Parlamentul European.

Și, dacă tot nu l-a înțeles, a zis să-i informeze și pe alții despre ce nu a înțeles el.

Bineînțeles că, pentru cei obișnuiți să nu ia de bună orice afirmație aruncată on-line, a fost ușor să găsească despre ce e vorba și să-și dea seama că Pavel a cam încurcat borcanele. Alții, în schimb, au solidarizat cu el și-au început să plângă valorile pierdute ale României și-ale Uniunii Europene. Că e mai ușor să arunci cu noroi, dacă sunt și alții care fac același lucru.

Despre ce text este vorba?

Sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente în UE, în contextul sănătății femeilor. Rezoluția Parlamentului European din 24 iunie 2021 referitoare la situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor (2020/2215(INI)).”

Raportul a fost adoptat cu 378 de voturi pentru, 255 împotrivă și 42 de abțineri.

Ce vrea raportul cu pricina?

Ca ”statele membre să protejeze și să îmbunătățească și mai mult sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale femeilor”. Aici intră și dreptul la avort (interzis în Polonia și Malta), informarea și accesul la metode contraceptive, consiliere familială și educație sexuală.

Ce a înțeles Pavel?

”Asta pentru că în urma votului celor de la Renew Europe din Parlamentul European, noi tații, putem împărți cu voi mamele, de astăzi, povara alăptării.

Unii s-au smintit de tot.”

Sursă foto: Facebook

De ce a înțeles ușor Pavel?

Pentru că Terheș Cristian a spus și el tot așa. Și uite cum crește lista celor care nu înțeleg un text, sau care înțeleg doar ce vor ei.

Bine, Terheș a înțeles și că bărbații o să fie obligați să nască, așa că se explică de ce Pavel s-a panicat că va trebui să alăpteze.

Cum de s-a ajuns, totuși, la această bulă de știri false?

Simplu: printre principiile enumerate se precizează și ”dreptul bărbaților transsexuali și altor persoane non-binare să rămână însărcinate și să nască. În plus, aceste persoane au dreptul de a beneficia de toate serviciile privind sarcina fără discriminare pe baza identității lor de gen.”

Când au citit ”bărbat transsexual” s-au și vizualizat cu burta la gură. Poate că ar fi trebuit să caute întât ce înseamnă transsexual, în dicționar. Dar cred că era un efort mult prea mare.

Așa că s-au inflamat, s-au panicat, au început să simtă usturimi fictive în sfârcuri și, una peste alta, au început să semene panică printre găini.

Nu știu dacă cei doi chiar nu au înțeles despre ce e vorba, sau dezinformarea le servește scopului și convingerilor personale. Dar impresia generală e că ei sunt cei care nu au priceput, de la bun început, ce spune Comisia Europeană. Ceilalți, care se iau după ei, sunt doar leneși, care n-au chef să caute.

Un lucru e clar: dezinformarea e din ce în ce mai prezentă. Și eu aș putea, acum, să vă spun toată povestea asta, și să nu fie chiar total reală. De asta există link-urile în text. Intrați pe ele. Citiți. Nu vă mai luați după părerea deja formată a altora. E singurul mod prin care știrile false își pierd puterea.

Articolul precedentItalia gândește eco: vrea să interzică mașinile ce dețin motoare cu ardere internă
Articolul următorBarna, despre nevoile PNRR: „Sunt finanţări pe anumite trasee, cum este sistemul circulator la om cu venele şi cu arterele”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.