Diaspora
Diaspora. Sursa foto: impact.ro

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au ținut să marcheze Ziua Românilor de Pretutindeni care se sărbătorește azi, printr-un mesaj în care au ținut să remarce dorința autorităților române ca aceștia să revină în țară.

Doar împreună, români de aici şi de acolo, putem să construim România puternică şi prosperă pe care ne-o dorim. La mulţi ani, dragi români de pretutindeni, este mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.

Relocarea unor companii în România, pe fondul contextului actual complicat, poate fi o oportunitate care să îi încurajeze pe românii care vor să revină în ţară, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul adresat duminică.

„Ca în fiecare ultimă duminică a lunii mai, celebrăm astăzi Ziua Românilor de Pretutindeni, o sărbătoare dedicată în primul rând celor care se află dincolo de hotare, dar care poartă în suflet dragostea de ţara natală. Indiferent unde ne aflăm astăzi, este un bun prilej să reflectăm la tot ce ne leagă unii de alţii şi pe fiecare dintre noi de România. Ne unesc o identitate puternică şi apartenenţa la un neam care, de-a lungul veacurilor, a răzbit cu demnitate peste toate vitregiile istoriei. Evoc astăzi caracterul nostru dârz, pentru că vremurile sunt iarăşi dificile, nu doar în Europa, ci în întreaga lume. După o pandemie devastatoare, în apropierea graniţelor României s-a declanşat un război care părea imposibil de conceput în epoca noastră. Ca întotdeauna însă, în clipele de cumpănă, românii au ştiut să se ridice la înălţimea momentului, să dea un exemplu de solidaritate lumii întregi şi să arate cine suntem cu adevărat”, arată şeful statul în mesaj.

Nicolae Ciucă: Avem români capabili şi talentaţi, atât în ţară, cât şi răspândiţi în întreaga lume.

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că avem români capabili şi talentaţi, atât în ţară, cât şi în întreaga lume. Cei care îşi doresc să sprijine efortul de a dezvolta România cu experienţa şi priceperea lor sunt bineveniţi să se întoarcă acasă, a declarat premierul.

„Ultima duminică a lunii mai o dedicăm în fiecare an românilor de pretutindeni, oameni care prin rădăcinile lor strămoşeşti, tradiţii şi identitate culturală se simt legaţi sufleteşte de România chiar dacă s-au născut, trăiesc sau muncesc în afară graniţelor. Prin ceea ce sunt, prin contribuţia la imaginea României în lume, trăirile lor şi apropierea sufletească de identitatea noastră comună sunt emoţionante. Ziua Românilor de Pretutindeni are rolul de a conştientiza această legătură indestructibilă, subliniind totodată potenţialul ei. (…) Avem români capabili şi talentaţi, atât în ţară, cât şi răspândiţi în întreaga lume. Cei care îşi doresc să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu experienţa şi priceperea lor sunt bineveniţi să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze şi să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv”, a spus premierul.

Acesta a subliniat că au fost făcut deja paşi importanţi pentru lansarea primelor patru scheme de ajutor de minimis aferente programelor de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare de 777 de milioane de lei, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora. Există proiecte de atragere a cercetătorilor de excelenţă din afara ţării în organizaţîi publice de cercetare, care vor deveni centre de excelenţă, dar şi în alte proiecte de vârf care să reunească talentele şi cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc, cu sprijinul administraţiei publice. Potrivit premierului, românii care aleg să muncească în afara graniţelor trebuie să fie respectaţi şi să li se respecte drepturile prevăzute în legislaţia ţărilor în care muncesc.

Alertă la Vama Nădlac: zeci de migranți au vrut să iasă fraudulos

Articolul precedentZeci de camioane așteaptă zile întregi să treacă în Ucraina, la Vama Isaccea
Articolul următorRusia ar putea facilita exportul cerealelor din Ucraina