Sursa foto: stiripescurt.ro

Cozi și aglomerație la Vama Isaccea, unde peste 100 de camioane aşteaptă, pe malul românesc al Dunării, să treacă fluviul cu bacul în Ucraina. TIR-urile sunt parcate în oraş dar şi în apropierea lui. Peste 70 de camioane aşteaptă să se apropie de vamă, la aproape cinci kilometri depărtare de Isaccea, pe şoseaua neasfaltată care uneşte drumul european 87 Tulcea – Brăila de Mănăstirea Cocoş.

„Stăm deja de 24 de ore. Încă două sau trei zile o să stăm aici. Apoi, ne duc în carieră, pe deal, unde o să stăm două zile”, spune unul din şoferii de camioane care așteaptă să ajungă în vamă.

Potrivit Gărzii de Coastă, din 24 de februarie 2022, circa 95.000 de persoane cu 16.000 de autovehicule din Ucraina au intrat în România, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea. De asemenea, aproximativ 40.000 de persoane cu 11.000 de mijloace de transport au ieşit din România spre Ucraina.

„Capacitatea bacului este de 17 – 18 tiruri, doar că pe acel bac urcă şi autoturisme. La fiecare transport, circa 10 automarfare urcă pe feribot, pentru că toată lumea vrea să ajungă pe partea cealaltă. Bacul funcţionează non-stop, iar noi efectuăm controlul de frontieră atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii. Avem personal suplimentat şi funcţionăm la capacităţi maxime, aşa cum am făcut-o de la izbucnirea conflictului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, inspectorul principal Andrei Ene.

Primăria oraşului Isaccea a cerut ajutorul Consiliului Judeţean Tulcea pentru amenajarea unui drum secundar şi a unei parcări pentru cele peste 100 de TIR-uri care aşteaptă zilnic să iasă din România spre Ucraina.

Numărul camioanelor diferă, ajungând în unele zile la 250, pentru rezolvarea acestei situaţii fiind necesare amenajarea unei parcări şi asfaltarea unui drum. Camioanele care trec prin punctul de trecere din Isaccea transportă cereale din Ucraina şi merg spre Portul Constanţa sau în Bulgaria ori Turcia. La întoarcere unele sunt goale sau transportă alimente.

Aceasta este a doua aglomerare de mijloace de transport înregistrată de la începutul războiului din Ucraina pe raza judeţului Tulcea, după cea de la bara Sulina. Porturile dunărene şi cele de la Marea Neagră din Ucraina nu mai pot fi folosite pentru exportul de produse.

Alertă la Vama Nădlac: zeci de migranți au vrut să iasă fraudulos din țară

Articolul precedentAlertă la Vama Nădlac: zeci de migranți au vrut să iasă fraudulos din țară
Articolul următorCu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, președintele Iohannis și premierul Ciucă le transmit acestora să se întoarcă acasă