Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

China a înregistrat prima infecție umană cu tulpina H3N8 a gripei aviare.

Totuși, riscul de răspândire a acesteia în rândul oamenilor este scăzut, a declarat autoritatea sanitară.

Varianta a fost descoperită la un băiat de 4 ani din provincia Henan, din centrul țării

Copilul a fost în contact cu găini și ciori. Acesta a prezentat febră și alte simptome pe 5 aprilie, arată Comisia Națională de Sănătate într-un comunicat citat de Reuters.

Analizele secvenței genomului întreg indică faptul că virusul H3N8 din acest caz uman este un „reasortiment”, cu gene provenite de la virusuri care au fost detectate anterior la păsări de curte și păsări sălbatice”, a declarat Nicola Lewis, expert în gripă la Royal Veterinary College din Marea Britanie.

Potrivit Comisiei Naționale de Sănătate, varianta este comună la cai și câini și a fost găsită chiar și la foci. Până în prezent, nu au fost raportate cazuri de H3N8 la om

Virusul impune o supraveghere extinsă”, a declarat Erik Karlsson, adjunct la unitatea de virologie a Institutului Pasteur din Cambodgia.

Implicarea sa în pandemia de gripă din 1889, cunoscută sub numele de „gripa rusă”, a reprezentat ”o preocupare majoră pentru riscul acestui virus”, a adăugat el.

Populațiile uriașe de păsări din China oferă un mediu ideal pentru ca virusurile aviare să se amestece și să sufere mutații. Unele infectează sporadic oamenii. Infecțiile apar, cu precădere, la cei care lucrează cu păsări de curte.

Trebuie să fim preocupați de toate fenomenele de răspândire”, a mai precizat Erik Karlsson.

Articolul precedentAtenție, șoferi. Se schimbă numerele de înmatriculare la mașinile electrice
Articolul următorSituația în Transnistria este sub control. România și Moldova, în alertă
Jurnalist full-time / Pesimist part-time