foto: Energy Center
Foto-Energy Center

Ministerul Mediului a anunțat că mașinile cu emisii zero ( mașinile electrice sau pe hidrogen) vor primi numere de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat că numerele de înmatriculare dedicate maşinilor nepoluante vor funcţiona ca un paşaport verde pentru acest tip de autovehicule.

„Prin identificarea clară şi vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilităţi celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe şi impozite, autorităţile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a spus ministrul Mediului, potrivit Digi24.

Câte mașini electrice sunt în România. Numărul acestora crește de la un an la altul

Măsurile adoptate de către Ministerul Mediului vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial. De asemenea, cei care au deja mașini electrice cu număr normal de înmatriculare pot preschimba, la cerere, cu numerele verzi.

Încă de la începutul anului 2022, mașinile electrice au câștigat tot mai mult teren față de anii precedenți. Cu toate acestea, în 2021, piața auto a înregistrat o creștere a vânzărilor pe segmentul mașinilor electrice cu 118%, cea mai bună lună fiind decembrie. Cel mai vândut model a fost Dacia Spring, poziționându-se pe prima poziție.

Practic, anul trecut s-au vândut un total de aproape 7 mii de mașini electrice, comparatic cu 3 mii în 2020. Numai în luna decembrie s-au comercializat 2.099 vehicule electrice pe piața locală.

Dacia Spring a fost cel mai căutat model electric în 2021, fiind prima mașină electrică din istoria mărcii românești. Locui doi este ocupat de Volkswagen e-Up!, iar locul trei l-a primit Renault Zoe.

Momentan există 12.883 de mașini electrice înmatriculate în România, conform datelor citate anterior.

Citește și articolul: Ipocrizie în administrația din Sectorul 1. Clotilde Armand se laudă cu stații de încărcare pentru mașini electrice. În realitate, amenajarea acestora e obligatorie

Articolul precedentAtacuri cibernetice în lanț: au fost vizate mai multe site-uri guvernamentale
Articolul următorChina a înregistrat primul caz de gripă aviară H3N8 la om
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.