Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Gripa aviară revine în Europa, sute de mii de păsări fiind sacrificate în mai multe state ale continentului.

La sfârşitul săptămânii trecute, peste 100.000 de păsări au murit la o singură fermă din Cehia.

Respectiva fermă avea, până înainte de Crăciun, un efectiv de 188.000 de păsări.

Noua tulpină cu care Europa se confruntă este deosebit de agresivă, ucigând păsările rapid și la scară mare

Sacrificarea păsărilor atinse de gripa aviară este în curs”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Administraţiei veterinare din Cehia.

De asemenea, purtătorul de cuvând a precizat că, în urma investigațiilor, cifrele arată că această tulpină foarte patogenă este şi foarte agresivă. Tulpina H5N1 ucide în special găinile, rapid şi la scară mare.

Veterinarii vor trebui să distrugă peste 1 milion de ouă

Conform purtătorului de cuvânt, veterinarilor le revine sarcina de a distruge ouale. Cehia a înregistrat un număr record de 48 de focare de gripă aviară în acest an, arată Radio Eco Natura.

Cazurile se extind și în alte regiuni ale Europei. O mică fermă din nord-estul Sloveniei, din apropiere de Slovenska Bistrica, a fost plasată, marţi, în carantină. Aici a fost detectat un prim caz de gripă aviară, conform autorităţilor slovene.

Acestea au subliniat că este vorba de primul caz de îmbolnăvire cu virusul aviar H5N1 depistat în acest an, mai arată sursa citată.

Măsuri drastice în Franța, Marea Britanie, Belgia și Ţările de Jos

De asemenea, în Franţa au fost detectate recent focare de gripă aviară în sud-vest, iar Marea Britanie a anunţat că a sacrificat în acest an aproape jumătate de milion de păsări pentru a stopa cea mai mare epidemie de gripă aviară cu care s-a confruntat până în prezent.

Belgia şi Ţările de Jos au impus, de asemenea, măsuri specifice în ultimele câteva luni, după detectarea unor focare de gripă aviară.

Articolul precedentRafila: „Sunt un susținător al menținerii școlilor deschise”
Articolul următorRisc de avalanșe în Munții Rodnei
Jurnalist full-time / Pesimist part-time