Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Peste 250 de fermieri harghiteni vor pierde subvenţia acordată de Uniunea Europeană, deoarece şi-au incendiat terenurile, a declarat șeful APIA Harghita, Haschi Andras. Garda de Mediu Harghita a sesizat săptămâna trecută organele de cercetare penală în două cazuri în care a constatat incendierea unor  suprafeţe cu vegetaţie uscată aflate în arii naturale protejate.

O persoană identificată va fi amendată cu suma de 3.000 de lei pentru incendierea terenului.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Domokos Szilard, a declarat că suprafeţele incendiate, în cazul cărora s-au făcut sesizări penale, se află lângă localităţile Miercurea Ciuc şi Misentea. Terenurile sunt incluse în situri Natură 2000.

„Având în vedere faptul că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase în ariile protejate şi pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală, comisarii de mediu au sesizat organele de cercetare penală în două cazuri”, se precizează într-o postare de pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Harghita.

 Garda de Mediu Harghita face o hartă a incendierilor de suprafeţe, pe care o trimite la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), pentru luarea măsurilor care se impun.

Fermierii care și-au incendiat miriștile în mod intenționat vor pierde subvenția pentru anul de cerere respectiv și vor fi sancționați. Este avertizarea ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

El spune că fermierii nu fac altceva decât să distrugă solul dacă provoacă incendiile de vegetație. Ministrul Agriculturii a avertizat că persoanele care și-au incendiat miriștile în mod intenționat își vor pierde subvenția pentru anul de cerere respectiv. Adrian Chesnoiu a anunțat și sancțiuni mai aspre pentru cei care vor încălca legea.

„Acum lucrez împreună cu Tanczos Barna la modificarea legislației în sensul înăspririi sancțiunilor care se acordă pentru că până acum era de ajuns ca fermierul să dea o declarație că a găsit miriștea incendiată sau suprafața de teren declarată la APIA incendiată, și să facă dovada că a făcut o plângere către organele de poliție pentru a fi identificat făptuitorul”, a mai afirmat Chesnoiu. Ministrul Agriculturii a mai declarat că persoana care are în proprietate o suprafață de teren pe care vrea să o lucreze și să beneficieze de fonduri europene, trebuie să o păzească.

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii care își incendiază terenurile vor pierde subvențiile

Articolul precedentVasile Dîncu: Numărul soldaților din România va creşte cu circa 1.000
Articolul următorNicolae Ciucă: Bulgaria vrea construirea a cel puțin cinci poduri peste Dunăre