Sursa: Facebook

Protestele din sistemul sanitar par departe de a se fi încheiat.

Și, după cum anunțau reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” încă de la începutul acestei luni, până la un acord agreat de părți continuă acțiunile prealabile grevei „împotriva politicilor sociale și economice ale Guvernului”.

Astăzi, sindicaliștii vor picheta unitățile sanitare, timp de o jumătate de oră, în intervalul 12.00 – 12.30, nemulțumirile acestora având legătură cu o serie de revendicări.

Protestul este intitulat „repetiția pentru grevă”, însă sindicaliștii asigură că activitatea din sistemul sanitar nu va fi pertubată:

Întreaga acțiune trebuie desfășurată fără a perturba activitatea unității sanitare. Protestul trebuie desfășurat în curtea/în interiorul unităților sanitare sau în fața acestora, la el participând două categorii de angajați: cei aflați în timpul liber și angajații aflați în pauza de masă.

În unitățile sanitare în care există sindicate afiliate la Federația „Solidaritatea Sanitară” acestora le revine responsabilitatea organizării acestei acțiuni. Acolo unde încă nu există astfel de organizații sindicale vă invităm să luați inițiativa de a le organiza! Angajații care protestează în perioada pauzei de masă vor respecta regulile aplicabile acesteia.

Angajații care lucrează în ture și participă la protest în timpul pauzei de masă vor indica faptul că diferența de timp de muncă este asigurată prin intermediul schimbului de tură (prin faptul că angajații care lucrează în ture depășesc cele 8 ore de muncă prin faptul că vin mai devreme pentru a prelua tura și pleacă mai târziu deoarece predau tura).

Angajații din alte categorii decât cea amintită anterior vor rămâne peste programul de lucru cu o durată egală cu diferența dintre cele 30 minute (aferente protestului) și durata pauzei de masă.
Durata pauzei de masă inclusă în programul de muncă trebuie să o găsiți precizată în Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate sau în Regulamentul intern
”.

Revendicările protestatarilor țin de creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din Sănătate cu cel puțin 25% pentru anul 2024; acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată; adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății în forma stabilită cu partenerii sociali și aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.

Totodată, sindicaliștii solicită și finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor și anexelor conform obligațiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023 – 2025, incluzând transpunerea și aplicarea Anexei nr. 13, dar și adoptarea măsurilor de creștere a calității vieții profesionale a angajaților din sănătate și de creștere a calității actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializați în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

Articolul precedentCristian Popescu Piedone: candidatură înconjurată de controverse și strategii politice
Articolul următorCiolacu, calendar pentru alegeri: europarlamentare şi locale pe 9 iunie, 15 şi 29 septembrie prezidenţiale, 8 decembrie – parlamentare. „Așa am stabilit!”