Protestele din Sănătate par să nu ajungă (încă) la final.

Ieri a avut loc o nouă rundă de negocieri între sindicaliști, premierul PSD Marcel Ciolacu și miniștrii cabinetului, însă nu s-a ajuns la un acord complet.

Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat sec ceea ce s-a întâmplat la runda de negocieri, în principal succesul fiind explicat prin creşterea salariilor de bază în două tranşe, însă, pe de altă parte, Solidaritatea Sanitară avertizează că protestele vor continua.

Concluziile, potrivit ambelor sindicate, sunt aceleași. Astfel, este vorba despre creșterea medie de 20% pentru personalul din sistemul sanitar public trebuie să se încadreze în suma calculată ca impact pe fondul de salarii de bază pentru anul 2024, creștere care urmează a fi acordată în două tranșe: martie – iunie.

În paralel, în perioada imediat următoare se negociază la Ministerul Sănătății revendicările fără impact financiar imediat. Pentru salariații din Asistența Socială s-a calculat impactul bugetar al creșterilor de venituri urmând să se definitiveze negocierile la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, a arătat Sanitas.

Federația Solidaritatea Sanitară a comunicat însă că în continuare, oferta Guvernului este „insuficientă”. „Continuăm protestele!”, este mesajul reprezentanților din Solidaritatea Sanitară.

În fapt, oferta guvernului a fost inferioară celei pe care a făcut-o publică în cursul săptămânii trecute, atunci când declarațiile publice se refereau la creșterea cu 20% a întregii anvelope salariale.

Creșterea doar a anvelopei salariilor de bază cu 15% înseamnă de fapt o creștere în medie cu doar 10,5% a veniturilor salariale în sănătate. Dacă adăugăm creșterea medie de doar 3,4% de la 01 ianuarie 2024 a venitului salarial (corespunzătoare unei creșteri de 5% a salariului de bază), ajungem în realitate la 13,9% creștere a venitului mediu. Acesta este procentul real de creștere de venit salarial și nu 20% cum eronat se vehiculează!

În aceste condiții, toate formele de protest anunțate de Federația ”Solidaritatea Sanitară” vor continua!”, au transmis sindicaliștii pe Facebook.

Articolul precedent300 de vouchere prevăzute în buget pentru voucherele emise în sprijinul victimelor infracțiunilor. Gorghiu: „Putem suplimenta în funcție de necesități”
Articolul următorGrindeanu, plângere penală: „Nu accept ca imaginea mea să fie folosită”