Sursa foto: Facebook/ Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, este cea mai nouă „imagine” pentru ceea ce se numește tehnologia deepfake.

Astfel, în mediul virtual a apărut un video în care aparent ministrul sfătuiește cetățenii să investească în anumite tipuri de acțiuni.

Nimic mai fals, avertizează Sorin Grindeanu, care a anunțat pe Facebook că a făcut o plângere penală. „Nu am făcut și nu voi face reclamă pentru nicio companie și nu accept ca imaginea mea să fie folosită în astfel de acțiuni!”, transmite ministrul Transporturilor.

Am sesizat astăzi instituțiile abilitate pentru a fi identificate, și pedepsite conform legii, persoanele care îmi folosesc imaginea pentru a promova o fictivă vânzare de acțiuni la o companie!

Aceste informații false reprezintă o grosolană tentativă de manipulare!”, a scris astăzi Sorin Grindeanu.

Ministrul Grindeanu nu este însă nici primul – posibil nici ultimul – a cărui imagine este folosită pentru acest tip de înșelătorie. Zilele trecute, chiar și Banca Naţională a României (BNR) a avertizat că, în ultima perioadă, au fost postate pe mai multe reţele de socializare imagini de tip deepfake în care sunt folosite imaginea şi vocea guvernatorului Mugur Isărescu.

Deepfake este termenul pe care îl folosim atunci când vorbim despre un produs foto sau video care a fost realizat prin manipularea și modificarea datelor cu ajutorul inteligenței artificiale.

Articolul precedentSanitas anunţă că s-a convenit cu guvernanţii creşterea salariilor de bază, Solidaritatea Sanitară avertizează că protestele vor continua
Articolul următorCarnavalul politic românesc: O Paradă a Absurdului