Este oficial. Victimele infracțiunilor primesc vouchere în valoare de până la 5 salarii minime brute (16.500 lei), pentru nevoi urgente -cazare, hrană, transport, medicamente, în baza unei cereri.

Procedura este anunțată ca fiind funcțională deja, ministra Justiției, Alina Gorghiu, arătând că pentru acest an sunt prevăzute 300 de vouchere, „dar putem suplimenta în funcție de necesități”.

Prima informație privind această formă de sprijin pentru victimele infracțiunilor a venit tot de la ministra Gorghiu, care preciza în decembrie că măsura trebuie să faciliteze „accesul victimelor la despăgubiri/ compensații”, respectiv „să le acopere cheltuielile imediate de hrană, cazare, uz personal, medicamente și transport, materiale sanitare, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute. Suma se va suporta din bugetul Ministerului Justiției și se va recupera ulterior de la agresor”.

Beneficiari sunt persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, o infracțiune de agresiune sexuală, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

Pe site-ul Ministerului Justiției aparent se dau lămuriri, însă în fapt a fost încărcată o schemă, cu câțiva pași. De principiu, victima infracțiunii transmite o cerere de acordare a comensației, împreună cu un referat de estimare a cheltuielilor „pentru acoperirea nevoilor urgente”. Dacă cererea este admisă, Comisia care a analizat-o dă o hotărâre, după care este emis un voucher „cu datele de identitate ale victimei și de alimentare a voucherului cu cuantumul stabilit”, voucherul este predat în baza unui proces verbal, proces verbal care se comunică și Ministerului Justiției.

Potrivit MJ, sunt 20 de entități înrolate în mecanismul de distribuire a voucherului, atât publice, cât și private, cele mai multe în București. Explicații mai amănunțite au fost date de ministra Justiției, pe Facebook. Potrivit acesteia, săptămâna trecută a fost semnat contractul cu operatorul care va emite aceste vouchere, iar „mecanismul este funcțional, așteptăm primele solicitări aprobate de instanță”.

Această inițiativă oferă ajutor rapid pentru cei afectați, care vor avea, astfel, la dispoziție până la 5 salarii minime brute (16.500 lei). (…) Care sunt pașii:

Victima depune plângere la poliție.
Victima depune la Tribunalul de unde are domiciliu o cerere prin care cere avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.
Cererea se soluționează de o Comisie din cadrul Tribunalului formată din 2 judecători.
Dacă este întemeiată, cererea se admite și se stabilește cuantumul voucherului.
Hotărârea se comunică victimei și ANABI.
Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare dintre entitățile publice sau private din listă și primește voucherul în termen de maxim 72 de ore.

Apelăm la practicieni, avocați, și la cei implicati să susțină acest demers pentru ca fondurile să ajungă la cei în nevoie. Asistență juridică pentru aceste victime este gratuită”, a precizat Alina Gorghiu.

Articolul precedentConține dreptul la replică al SC Socar Petroleum SA – Drumul către succes financiar trece și prin evaziune fiscală?
Articolul următorSanitas anunţă că s-a convenit cu guvernanţii creşterea salariilor de bază, Solidaritatea Sanitară avertizează că protestele vor continua