Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că au fost dispuse primele măsuri în urma tragediei din județul Prahova, unde mai multe persoane și-au pierdut viața într-un incendiu izbucnit la pensiunea Ferma Dacilor.

Inițial, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a arătat că a solicitat un raport din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, respectiv „prezentarea unui raport preliminar referitor la controalele efectuate, inclusiv deficiențele constatate și sancțiunile aplicate, dacă acestea există, precum și măsurile dispuse de personalul de specialitate în scopul remedierii deficiențelor constate la nivelul spatiilor aparținând operatorului economic cu funcțiuni de cazare situat în localitatea Tohani din județul Prahova, în timpul verificărilor efectuate”.

Acum, potrivit DSU, în baza unei analize, a fost dispusă schimbarea din funcție a unui șef din cadrul ISU Prahova, dar și sesizarea procurorilor. Conform Agepres, prefectul de Prahova Virgil Nanu a confirmat că cei responsabili „au construit fără a avea autorizaţie”.

Nu au autorizaţie de construire. Au intrat în legalitate, în baza legii, în sensul că toate construcţiile după 2001, dar mai vechi de 3 ani, pot intra în legalitate făcând un raport de expertiză şi, bineînţeles, eliberarea unui certificat de edificare a construcţiei.

Au intrat în legalitate în 2020. S-a făcut un PUZ, terenul respectiv a intrat în intravilan în baza acelui PUZ, iar ulterior au intrat în legalitate în baza acestor documente”, a declarat prefectul Nanu pentru sursa citată.

Bilanțul incendiului este unul tragic: opt persoane şi-au pierdut viaţa, printre tinerii care au murit numărându-se o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie, fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, dar şi unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, patronul pensiunii.

La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în prezența inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Prahova (ISU PH) și a șefului Inspecției de Prevenire a ISU PH a fost efectuată o analiză cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019 la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26.12.2023.
Concluziile analizei i-au fost prezentate secretarului de stat in MAI, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, ocazie cu care au fost dispuse următoarele măsuri:

schimbarea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Ph; trimiterea unei echipe de control, condusă de adjunctul pentru prevenire al inspectorului general al IGSU, care să verifice activitatea de prevenire de la nivelul ISU Ph, dar și aspectele care nu au putut fi clarificate în cadrul analizei de la nivelul DSU; sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate și din discuțiile avute la nivelul IGSU și care pot fi circumscrise sferei penale”, a transmis DSU.

Articolul precedentDeputații discută astăzi despre autonomia Ținutului Secuiesc
Articolul următorSylevy Cleaning, una din firmele „marca Ilyés”, a câștigat salubritatea și deszăpezirea la Târgu Mureș cu cea mai scumpă ofertă