Astăzi, deputații ar trebui să se întâlnească într-o ședință a Plenului pentru a discuta mai multe inițiative legislative.

Una dintre acestea, propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, care este lege organică.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

Sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ținutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare având același statut ca și limba oficială a statului.

Se propune ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate administrativă a Tinutului Secuiesc aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat, precum şi de Comisia de Autoadministrare, organ executiv al regiunii.

Ca autorităţi ale Ținutului Secuiesc sunt definite: autorităţile regiunii autonome (Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, Preşedintele Ținutului Secuiesc), autorităţile scaunelor (Consiliul Scaunal, Comisia Scaunală, Preşedintele Scaunului) şi autorităţile locale”.

Înainte de Crăciun, vestea că există o astfel de propunere legislativă a stârnit, așa cum era de așteptat, o serie de reacții. Una dintre acestea, chiar de la premierul Marcel Ciolacu, președinte al PSD, care a făcut vorbire despre „inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR”.

Am propus președintelui Camerei Deputaților să ia măsuri rapide astfel încât inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR să fie respinse de urgență la nivel legislativ.

Astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ținutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuție care apare odată la ceva timp nu își are rostul”, a avertizat liderul PSD.


Până acum, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat negativ propunerea legislativă, în timp ce același aviz negativ a fost primit și de la Comisia juridică, de disciplină și imunități.

În ceea ce privește decizia Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi (2 voturi împotrivă), respingerea propunerii legislative privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc.

Articolul precedentFosta directoare de la Penitenciarului Rahova, trimisă în judecată de DNA
Articolul următorPrimele măsuri după incendiul de la Ferma Dacilor: șef al ISU Prahova schimbat din funcție, au fost sesizați procurorii