Foto: România Liberă
Foto: România Liberă

Se modifică din nou legislația legată de facilitățile oferite consumatorilor în ceea ce privește prețul la energie electrică. După ce chiar luna aceasta au fost anunțate noi reguli pentru ca populația să beneficieze de un preţ final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, Guvernul ia în considerare serios să mai schimbe ceva pe alocuri.

Inițial, era vorba că, pentru plafonarea prețului, clienţii urmau să depună declarații pentru plafonarea prețurilor. Nu toți însă, ci doar cei care „utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, familiile monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum şi clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reşedinţă”.

Acum, Guvernul ia în considerare să eliminarea obligativităţii depunerii declaraţiei pe propria răspundere în cazul consumatorilor de energie care au mai multe locuri de consum, conform ordinii de zi a ședinței anunțate astăzi de la 12.00.

Concret, este vorba despre un proiect pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, explicația fiind aceea că era necesară clarificarea „unor prevederi (…) în scopul reconsiderării unor elemente ale schemei de sprijin în vederea asigurării aplicării acesteia în mod unitar pentru toţi consumatorii casnici, luând în considerare numai nivelul lunar de consum de energie electrică şi nu şi alte criterii, potential discriminatorii, precum numărul locurilor de consum”.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, eliminându-se obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Articolul precedentDirector la uzina care produce armament din Plopeni, acuzat că a primit bani și carne de miel pentru câteva contracte
Articolul următorMinistrul Muncii asigură că în februarie vor fi alimentate cardurile cu voucherul pentru alimente, dar și cu 700 de lei, sprijinul pentru energie