Foto: Facebook/Marius Constantin Budăi
Foto: Facebook/Marius Constantin Budăi

Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, dă asigurări că nu vor exista probleme în alimentarea cardurilor și efectuarea plăților la începutul anului, iar în februarie vor veni și primele tranșe prevăzute în programul Sprijin pentru România, precum și primele majorări de pensii și salarii.

Chiar dacă luna decembrie este una cu multe zile libele, Budăi a explicat la România TV că au fost făcute demersuri astfel încât funcționarii să acopere tot, chiar dacă aceasta a însemnat program prelungit sau în weekend.

Potrivit declarațiilor ministrului Budăi, au fost discuții inclusiv cu Poșta Română pentru ca „în perioada din decembrie și pentru luna ianuarie să lucrăm și să lucreze și în weekend astfel încât să putem comprima calendarul și pensiile să ajungă în până în 15 – 16 așa cum se plătesc până acum, să ajungă la cetățeni”.

A fost într-adevăr o muncă suplimentară, în condițiile în care, a mai spus Marius Budăi, „pe cuponul lunii ianuarie cei care se încadrează pe categorii de venituri vor avea înscrise și sumele pentru prima tranșă a plății din programul Sprijin pentru România. În luna februarie urmând să fie alimentat acel card 250 de lei, dar și suma de 700 de lei din sprijinul pentru energie”.

Anul 2023 nu înseamnă însă doar continuarea programelor de sprijin pentru categoriile vulnerabile, ci și mult anunțatele majorări de pensii și salarii, ministrul explicând că „salariile (…) se plătesc luna în curs pentru luna trecută în februarie, deci vor ajunge la cetățeni în luna februarie”.

Budăi a mai ținut să accentueze că au fost făcute eforturi constante încă de la început „neestimând si negândindu-ne ca în februarie vom avea și un război la graniţă care a accentuat această situaţie complicată și a făcut ca și inflația și criza prețurilor din energie să fie mai accentuată şi preţurile s-o ia în sus”, însă totul s-a rezolvat:

Noile cupoane au în componența lor majorarea valorii punctului de pensie, de la 1.586 la 1.785. Acesta este cel mai mare salt, de 199 de lei.

Cu această nouă majorare şi cu suma pe categorii de venituri, până la 1.500 de lei, apoi între 1.500 și 2.000, apoi între 2.001 si 3.000 de lei. Suma respectivă este în josul cuponului, în stânga, trecută separat, și în dreapta suma totală de încasat.

Vom avea și măsuri de sprijin pentru plata energiei, acei 1.400 de lei împărţiţi în două tranşe. După care, tot în luna ianuarie, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități și o majorare cu rata inflației a alocațiilor pentru copii”.

Articolul precedentConsumatorii casnici de energie cu mai multe locuri de consum nu vor mai depune declarații pentru plafonarea prețurilor
Articolul următorActualizat. „Culmea transparenței” în Sectorul 6 București. Primarul Ciprian Ciucu lansează achiziții fără să fie aprobate de Consiliul Local. Licitația a fost anulată