Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Când un stat este condamnat la CEDO, înseamnă că reclamantul nu a avut parte de Justiție în țara de origine. La CEDO nu se judecă niciodată fondul cauzei, ci se evaluează dacă magistrații unei țări au încălcat drepturi esențiale: dreptul la apărare, la un proces echitabil, dreptul la o anchetă veritabilă, dreptul la proprietate etc

Potrivit unei statistici oficiale, statul român a plătit prin Ministerul Finanțelor Publice despăgubiri de peste 44 de milioane de euro în urma condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), începând din 2017 și până 2021.

Am putea face un mic exercițiu de imaginație: cum ar fi arătat spitalele sau școlile cu 44 de milioane de euro în plus(?)

Cum plătesc românii reaua-credință a magistraților

În fapt, din motivările CEDO reiese că magistrații din România sunt vinovați de situația creată reclamanților. Astfel, le sunt oferite daune cu titlu compensatoriu, fie morale, fie materiale. Necunoașterea legii nu poate fi invocată în rândul judecătorilor sau procurorilor, așa cum ei înșiși obișnuiesc să spună justițiabililor. Astfel, rămân doar erorile și reaua-credință, pe care România are posibilitatea să le taxeze, însă „greul” cade pe spatele contribuabililor.

Nerespectarea dreptului de proprietate, tratamente inumane sau degradante, principalele cauze ale condamnării României de CEDO

Concret, judecătorii și procurorii români au păgubit justițiabilii și i-au privat de drepturi esențiale. Iată „bilanțul” cauzelor pentru care România a fost condamnată de CEDO

nerespectarea dreptului de proprietate – în 13 cauze

încălcarea dreptului părților la un proces echitabil – în 11 cauze

nerespectarea vieții private și de familie – în 10 cauze

aplicarea de către autorități a unui tratament inuman sau degradant – în 9 cauze

lipsa unei investigații efective – în 7 cauze

nerespectarea libertății de exprimare – în 4 cauze

nerespectarea dreptului părții la un remediu efectiv – în 3 cauze.

Trei condamnări la un milion de locuitori. Rusia și Turcia, superioare României

Raportat la numărul populaţiei, din cele 47 state europene care au semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, România se află pe locul 23 al celor mai reclamate state. Potrivit estimărilor realizate de Asociaţia „VeDem Just”, România este pe locul 12 la numărul de condamnări, cu trei condamnări la un milion de locuitori. Țări precum Ucraina, Federaţia Rusă şi Turcia sunt superioare României când vine vorba despre respectarea drepturilor.

Menționăm acest lucru, deoarece în clasamentul global al Curţii Europene pentru anii 1959–2020, România se află pe poziția a patra printre cele mai condamnate state, cu un număr total de 1.393 de condamnări din 1.578 de cauze soluționate, după Turcia cu 3.309 condamnări din 3.742 de cauze soluționate, Rusia cu 2.724 de condamnări din 2.884 de cauze soluționate și Italia cu 1.857 condamnări din 2.427 de cauze soluționate.

România este semnatară a Convenției din anul 1994 și a eliminat comunismul în decembrie 1989.

Niciun ministru al Justiției nu ține la banii și drepturile românilor

Statul român ar avea posibilitatea să recupereze banii plătiți din bugetul național, urmare a condamnărilor CEDO, însă(…) niciun ministru al Justiției nu se autosesizează.

Mai exact, în legea care reglementează răspunderea judecătorilor și procurorilor se menționează negru pe alb că:

  „Răspunderea patrimonială a statului nu-i scutește pe judecători și pe procurori să răspundă în fața legii, dacă și-au exercitat funcția cu neglijență sau cu rea-credință ”.

Concret, Ministerul Finanțelor Publice ar putea executa silit magistrații din vina cărora CEDO a condamnat România. Fără proces penal. Pe principiul: legea e pentru toți, „cine greșește, plătește”

În realitate, erorile judiciare rămân nepedepsite. Magistrații din România nu au răspuns nici material, nici penal, pentru erorile judiciare pe care le-am achitat noi, toti românii contribuabili.

Citește și: Imaginea Justiției. Cel mai bogat secretar de stat în Ministerul Justiției și cea mai „bună” procuroare

Cum se ferește Inspecția Judiciară să-i cerceteze pe „greii” din CSM. Mărturii incredibile

Articolul precedentAni grei de închisoare pentru tăierile ilegale din munții Făgăraș
Articolul următorMaia Sandu, despre unirea cu România: „Un asemenea proiect trebuie să fie susținut de o majoritate covârșitoare”
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”