Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, a anunțat Administrația Prezidențială. De altfel, tot marți, Curtea Constituțională a respins sesizarea făcută de USR vizând Legea Bugetului de stat pentru anul viitor.
Decizia CCR a venit cu o zi mai devreme decât a fost anunțat inițial, astfel că respingerea sesizării celor de la USR a permis ca promulgarea Legii Bugetului să aibă loc chiar astăzi.
Potrivit comunicatului CCR, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022. De asemenea, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu critica de neconstituționalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. În plus, CCR a constatat că dispozițiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Mai puțin de zece zile de la publicare până la promulgare
Reamintim că proiectul legii bugetului de stat pe anul 2022 a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe în data de 19 decemebrie, acesta trecând pe „repede-nainte” atât prin Comisia de buget-finanțe, cât și prin plenul Parlamentului. Proiectul de lege al bugetului de stat a fost adoptat pe 23 decembrie cu 294 de voturi „pentru” și 120 „împotrivă”, în timp ce proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale a fost adoptat cu 291 de voturi „pentru” și 119 „împotrivă”.
Bugetul pe anul 2022 a fost construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 5,8% din PIB și deficit ESA estimat la 6,2% din PIB. Plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 49,8% din produsul intern brut. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2022. Mai mult, Guvernul a preconizat o creștere economică de 4,6% și o inflaţie medie de 6,5%.
„Avem în față un buget echilibrat, responsabil și realist, capabil să consolideze economia pe termen mediu și lung valorificând resursele financiare ale UE.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la dezbaterea din Parlament, din 23 decembrie.
Curtea Constituțională a respins sesizarea USR privind bugetul de stat