Vlad Popescu Piedone vrea includerea Favipiravir pe lista medicamentelor ce pot fi recomandate de medicii de familie

Favipiravir a fost inclus în schema de tratament pentru Covid-19 încă de anul trecut, însă se găseste doar în spitale, nu și în farmacii

Vlad Popescu Piedone, deputat PPU (sl), afiliat grupului PSD, i-a transmis ministrului intermiar al Sănătății, Cseke Attila o întrebare și solicitare în același timp cu privire la unul dintre medicamentele care se află pe schema de tratament pentru Covid, dar care nu se găsește și în farmacii, deci nu poate fi recomandat de medicii de familie, ci numai în spitale. Totodată, Vlad Popescu Piedone consideră că accesibilizarea acestui medicament ar mai ridica din presiune pusă pe sistemul medical, Favipiravirul putând fi administrat persoanelor care au forme ușoare ale bolii, mai ales în contextul în care în valul patru al pandemiei cei mai afectați au fost, potrivit specialiștilor, tinerii și copiii.

„De 2 săptămâni România a intrat în valul 4 al pandemiei de Covid-19! Până la acest moment, Guvernul a ignorat cifrele care arătau o creștere a numărului de bolnavi Covid-19, doar din dorința de a ține un congres pentru desemnarea viitorului președinte al PNL. Acum, cifrele au început să crească peste așteptări, inclusiv Capitala a crescut de sâmbătă până duminică de la 3,58 la 4 la mie.

 Ignoranța autorităților a început să ne coste multe vieți omenești. În spitalele din țară de abia mai găsești un pat liber la ATI, iar în București nu mai este niciun pat disponibil în acest moment”, a scris Vlad Popescu Piedone pe pagina sa de Facebook în postarea la care a atașat „întrebarea pentru Cseke Attila”, de la care așteaptă un răspuns „în scris”.

De asemenea, deputatul afirmă că Guvernul Cîțu „a reușit pentru a doua oară de când a preluat mandatul în decembrie 2020 să arate cât de incapabil este în a rezolva criza paturilor de la ATI dar și în ceea ce privește modul în care campania de vaccinare este gestionată”,  menționând faptul că în acest val cele mai afectate categorii sunt cele ale copiilor și tinerilor, comparativ cu primele trei valuri, când persoanele în vârstă, dar și cele cu diverse comorbidități era dintre cele afectate.

Favipiravir și efectele adverse, motivul pentru care nu a ajuns în farmaciile cu circuit deschis

Totodată, deputatul se întreabă, retoric, ce face Guvernul pentru protejarea tinerilor și copiilor, iar răspunsul pe care și-l dă este că „Absolut nimic!”, deși ar fi avut toate pârghiile necesare pentru a apropa introducerea în farmacii a medicamentului Favipiravir.

„Medicamentul este foarte util bonavilor de Covid-19 care fac forme ușoare și poate fi util inclusiv persoanelor care suferă de comorbidități.  Deși acest medicament a fost inclus în schema de tratament pentru Covid-19 încă din martie 2020, el se găsește doar în spitalele din România și NU în farmacii. De asemenea, medicii de familie nu-l pot prescrie persoanelor vulnerabile sau care au forme ușoare ale bolii. Astfel, șansa de a reduce presiunea pe secțiile de ATI continuă să scadă și din ce în ce mai mulți oameni se îmbolnăvească, suferind de forme tot mai grave”, a mai scris deputatul, care își justifică decizia de a-i face această solicitare lui Cseke Attila tocmai din cauza nepăsării și a lipsei de proptitudine a Guvernului. „Cer în mod public includerea medicamentului Favipiravir pe lista medicamentelor ce pot fi recomandate de medicii de familie, dar și să propun includerea sa pe lista medicamentelor compensate de către statul român. Prin acest mod, le arăt tuturor celor care se află la conducerea acestei țări că nu toți politicienii sunt indiferenți și nepăsători față de problemele românilor”, a completat Vlad Popescu Piedone.

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a declarat la Digi24 că Favipiravir  nu a fost niciodată disponibil în farmacii. Mai mult, potrivit Newsweek, ANMDMR a arătat că, din cauza efectelor adverse pe care le provoacă Favipiravirul, a transmis spitalelor și profesioniștilor din domeniul sănătății un avertisment și le-a cerut să obțină acordul pacienților pentru administrarea acestui medicament, acesta fiind și motivul pentru care medicamentul se găsește doar în spitale.

Cseke Attila: „În pandemie trebuie acţionat, mai mult ca oricând, cu responsabilitate şi solidaritate”

Articolul precedentNicușor Dan anunță o nouă iarnă grea pentru bucureșteni
Articolul următorPSD a depus moțiunea de cenzură