Preluare Spotmedia

Șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet a anunțat, marți, că organizatorul Congrneesului PNL a fost amendat cu suma de 10.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei în cazul evenimentului organizat de liberali, sâmbătă, la Romexpo. Aceasta este valoarea maximă prevăzută de lege. Mai mult, potrivit lui Berechet, care a fost în ședința Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, la solicitarea PSD,  polițiștii au cerut și înregistrările video pentru a-i identifica pe participanții care nu au respectat distanțarea fizică, respectiv purtarea măștii de protecție.  

„Cu privire la acest eveniment, la data de 25 septembrie, prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă au fost înregistrate 17 apeluri prin care se semnala faptul că nu toţi participanţii păstrează distanţarea fizică, precum şi faptul că nu toţi participanţii au purtat pe toată durata Congresului masca de protecţie. (…) Din datele raportate, în urma verificării aspectelor semnalate prin intermediul acestor apeluri a fost aplicată o sancţiune contraveţională organizatorului Congresului pentru o faptă prevăzut de Legea 55/2020 cu cuantumul maxim prevăzut de hotărârea de Guvern (n.r. art 66 lit c). Această sancţiune a fost aplicată pentru că organizatorul nu s-a asigurat că sunt respectate condiţiile de distanţare fizică a participanţilor, prin aceea că la un moment dat, în realizarea procesului de vot, calea de acces spre cabinele de vot a fost aglomerată de o parte dintre cei prezenţi. De asemenea, sancţiunea contravenţională a fost aplicată organizatorului şi pentru faptul că acesta nu s-a asigurat că toţi participanţii poartă mască de protecţie pe toată perioada desfăşurări Congresului, lucru reliefat inclusiv în spaţiul public”, a afirmat Bogdan Berechet, marţi la audierea în Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor.

Totodată, Berechet a precizat că termenul pentru aplicarea unei sancţiuni contravenţionale este de 6 luni. „A nu se înţelege faptul că vom aştepta 6 luni pentru aplicarea altor sancţiuni, însă doresc să subliniez că acesta este termenul legal, având în vedere volumul mare de material video care trebuie vizionat de către poliţişti şi jandarmi”, a mai spus șeful Poliției Capitalei.

Printre cele 17 apeluri s-a numărat și cel al senatoarei independente Diana Șoșoacă.

Reamintim că la evenimentul de sâmbătă au participat 5.000 de persoane, accesul făcându-se în baza prezentării certificatului verde (vaccinare, test negativ Covid, trecere prin boală), cu obligativitatea respectării măsurilor privind prevenirea și combaterea pandemiei Covid.

Congresul PNL, focar de infecție? Ponta: „Ştiu eu de liberali care aveau Covid şi au venit la Congres”

Articolul precedentPSD a depus moțiunea de cenzură
Articolul următorMoțiunea PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare