Ministrul Agriculturii își dă demisia din Guvernul lui Cîțu

Adrian Oros trecuse, în urmă cu câteva luni, de testul moțiunii

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros și-a anunțat demisia din guvernul lui Cîțu, motivând că „agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități” pentru premierul Florin Cîțu, mai mult, că în PNRR-ul semnat luni, nu a fost cuprins niciun proiect major pentru Agricultură, portofoliul pe care l-a administrat din noiembrie 2019. Totodată, Oros, care este un apropiat al lui Orban, fostul lider liberal, acuză că „nu există suficientă determinare” pentru combaterea pieței negre și a vânătorilor de subvenții.  

Azi îmi voi depune demisia din funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale!

Pentru Premierul Florin Câțu, agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități, ca atare:

1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuția bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă.

2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deși în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conținea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigații, desecare/ drenaj și sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Rețeaua de depozitare, procesare si distribuție a produselor românești, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR.

3. Nu există suficientă determinare pentru eradicarea activității samsarilor, a vânătorilor de subvenții și a pieței negre, care afectează fermierii corecți. Astfel, orice subvenție, orice formă de sprijin devine ineficientă.

a scris Adrian Oros, pe Facebook

„Am vrut să arăt că și în România #Sepoate!”

În postarea sa, făcută la ceas târziu din noapte, Adrian Oros a ținut să le mulțumească colaboratorilor săi, dar fermierilor români, care în opinia sa, sunt exemple de succes.

„Multumesc tuturor celor cu  care în această perioadă am colaborat, atât la elaborarea Programului de tranziție, la viitorul Program Național Strategic, dar și în activitatea curentă. Am avut onoarea și norocul să cunosc oameni deosebiți, profesioniști, atât în Guvern, în MADR sau în mediul asociativ. M-am bucurat să pot promova pe pagina mea și a ministerului, pe toți cei întâlniți în deplasările prin țară, fermieri români care performează, care sunt exemple de succes”, a scris Adrian Oros, luni noaptea, pe pagina sa de Facebook, care a adăugat că „am vrut să arăt că și în România #SePoate!”

De numele lui Adrian Oros se leagă moțiunea simplă „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian-Nechita OROS!”, depusă de PSD, în martie 2021 și respinsă după ce în urma votului, din cei 283 de deputați prezenți, au fost 166 de voturi „împotrivă”, 115 de voturi „pentru”, zero abţineri, iar doi nu au votat.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Oros a picat

Articolul precedentTeodorovici vrea să știe dacă șefa Comisiei Europene a aflat că premierul Cîțu a fost la „mititica”
Articolul următorUn muncitor a murit pe șantierul Primăriei Sectorului 3. Primarul, singurul care refuză explicațiile