Virgil Popescu (Foto: Calea Europeană)

Ministrul Energiei, Virgil Popescu atrage atenția cu privire la tendința speculativă a  prețului pe care o practică unii furnizori de energie. Mai mult, acesta a precizat că au fost făcute discuții atât cu ANRE, cât și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru demararea controalelor la aceste companii, justificând acest lucru prin faptul că furnizorul nu trebuie să își transfere întregul risc pe spatele consumatorului final. Aceste controale vizează acele companii care, deși au încheiat contracte ferme, pentru un an de zile, iar acum își notifică clienții cu majorări ce vor fi făcute de la 1 noiembrie.

„Acest lucru nu se poate. ANPC poate să verifice şi poate intra foarte bine pe oferte înşelătoare, nu poţi să minţi oamenii, iar ANRE poate să intre şi să amendeze cu până 5 % din cifra de afaceri pentru că nu putem accepta ca odată ce ai făcut o ofertă fermă pe un an de zile să te trezeşti că o schimbi că aşa ţi se pare ţie, mai ales că toţi furnizorii, de-a lungul timpului chiar dacă într-un an să zicem au făcut pierdere, această pierdere a fost recuperată în următorii cinci ani tot prin tarife. Furnizorul nu poate să transfere 100% din riscul său către clientul final”, a declarat Virgil Popescu, la Realitatea Plus.

Protecția consumatorului vulnerabil și compensări suplimentare pentru cei care nu depășesc venitul mediu

Ministrul a menționat și măsurile ce se vor lua pentru protejarea consumatorului, atât a celui vulnerabil, ce va fi reglementat printr-o lege specifică, dar și al consumatorului, în general, în contextul valului de scumpiri ce deja se regăsesc în noile facturi de gaze și energie electrică. „Vom accelera aprobarea în Parlament a legii consumatorului vulnerabil, astfel încât actul normativ să fie votat în sesiunea parlamentară care începe în septembrie. Vrem mutarea acestui termen de la 1 octombrie 2022, ori de la 1 ianuarie 2022, ori de la 1 octombrie, cu aplicare în 30 de zile, de la 1 noiembrie. Mai mult, vrem să venim cu o compensare suplimentară pentru absolut toți cei care au până la venitul mediu (n.r. în luna iulie acesta a fost de 3.541 lei net, potrivit INS)”, a mai adăugat ministrul.

Potrivit autorităților, există în acest moment 427.000 de gospodării vulnerabile, precum și aproximativ 1,6 milioane de angajați cu salariul minim (1.386 de lei „în mână”).

Cîțu nu ia în calcul scoaterea TVA-ului din facturile la energie

Articolul precedentUSR PLUS rămâne la guvernare, dar în condițiile sale
Articolul următorMarea Britanie, în criză de șoferi de camion după Brexit