Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Agenția Europeană a Mediului (EEA) a anunțat că aproape 10% dintre cancerele din Europa sunt legate de poluarea mediului încojurător, relatează news.ro.

„Expunerea la poluarea aerului, la tabagism pasiv, la raze ultraviolete, la azbest, la anumite produse chimice şi la alţi poluanţi se află la originea a 10% din cazurile de cancer din Europa”, au precizat reprezentanții EEA.

Acest nivel ar putea fi redus radical dacă statele europene ar pune în aplicare politicile de protejare a mediului înconjurător.

În UE, 2,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu un cancer anual. Soluțiile OMS se lasă așteptate

Gerardo Sanchez, expert de la EEA, a menționat faptul că toate cancerele cauzate de către mediu, radiații și substanțe chimice cancerigene pot fi reduse la un nivel „aproape neglijabil.”

Potrivit EEA, poluarea aerului este responsabilă de 1% dintre cazuri şi de aproxomativ 2% dintre decese – un nivel care creşte până la 9% în cazul cancerelor de plămâni, mai precizează sursa citată.

Totodată, gazul din locuințele puțin aerisite, radonul, este considerat responsabil de 2% dintre  cancerele de pe continentul european. Razele ultraviolete sunt responsabile de 4% dintre toate cazurile de cancer.

De asemenea, printre cele mai periculoase substanțe pentru sănătatea europenilor sunt: plumbul, arsencul, cromul, pesticidele și azbestul, cel din urmă  fiind interzis în 2005 de Uniunea Europeană.

Reamintim că în fiecare an, în Europa sunt diagnosticate 2,7 milioane de persoane cu cancer, iar 1,3 milioane dintre ele mor din această cauză.

23% dintre cazurile noi de cancer sunt înregistrate pe continentul european și 20%  dintre morţile din cauza cancerului la nivel mondial.

În țara noastră, fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu, scrie dw.com. La polul opuse se află Suedia și Danemarca, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că 13% din decesele anuale din Uniunea Europeană ar fi provocate de factori de mediu. Cauzele de deces cele mai frecvente sunt cancerul, bolile de inimă și atacurile cerebrale.

Citește și articolul: Șefa Clinicii de Oncologie de la Elias, despre noile terapii în combaterea cancerului: ”Există tratamente specifice, evoluate”

Articolul precedentNumărul de infectări cu Covid-19 este în creștere în mai multe țări  
Articolul următorPremieră la nivel mondial: O ţară a interzis vânzarea de benzină şi motorină către populaţie
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.