Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Prof. dr. Cornelia Nițipir, șefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias, a vorbit despre tratamentele oncologice și despre terapiile țintite molecular.

Declarațiile medicului au fost făcute în cadrul cele de-a doua ediție a evenimentului online ”Cancer Survivor”.

Cornelia Nițipir este medic primar oncologie medicală, medic specialist în radioterapie și doctor în științe medicale

Medicul a explicat legătura între genomică și cancer și a vorbit despre noile metode de diagnostic și tratament în oncologie.

Biopsia lichidă este o nouă direcție în tratamentul oncologic. Această biopsie lichidă constă în analiza unui țesut nonsolid. De cele mai multe ori este vorba de sânge, iar apoi se face o distincție prin tehnici genetice noi a celulelor normale diferențiindu-se față de celulele tumorale. Este un test foarte util pentru că noi putem obține date legate de modificările de la nivel celular. Acestea sunt recunoscute pentru că duc la rezistență sau diferite comportamente clinice biologice și practic aceasta este sursa ideilor noi de tratament. Această biopsie lichidă nu este un examen citologic al sângelui, ci reprezintă o analiză genetică de o mare finețe, bazată pe tehnici de secvențiere genomică de tip next generation sequencing (NGS) , prin intermediul căreia se poate distinge cu certitudine o diferență între celulele normale și cele tumorale”, a spus prof. dr. Nițipir.

Există tratamente personalizate care se adresează caracteristicilor particulare ale unei tumori. Astfel, nu mai sunt afectate celulele normale, așa cum se întâmplă cu unele terapii de tip chimioterapic

Medicul oncolog a precizat pentru 360medical.ro, că celulele tumorale circulante, care, deși au fost oarecum mediatizate printre pacienți, nu sunt o dovadă a faptului că acea tumoră va reuși să dea metastaze, de aceea nu sunt folosite în diagnostic.

Până acum, practic avem o creștere exponențială a numărului de ținte moleculare, ceea ce face ca aceste ținte să ajute cercetătorii să dezvolte agenți care acționează la nivelul acestor ținte și de aceea numim acest tratament personalizat”, a adăugat medicul.

Medic oncolog: ”Este foarte important să înțelegem că nu există două cancere identice la nivel molecular, au un profil genetic distinct și pe de altă parte, o mare importanță o are și imunitatea organismului și de multe ori mă gândesc de ce nu toate femeile care au mutații BRCA ca fac cancer de sân”

Ne închipuim ce sistem imunitar și ce mecanisme de protecție particulare au acele paciente care, deși au o mutație clară, dovedită, o mutație care nu repară bine mai multe celule, ele totuși nu fac cancer de sân, de exemplu”, a adăugat Prof. dr. Cornelia Nițipir.

Pe de altă parte, Cornelia Nițipir a precizat că, atunci când sunt folosite terapii țintite molecular, în cazul în care au fost diagnosticate diverse mutații, există un răspuns mai bun prin asocierea diverselor terapii cu mecanisme diferite de acțiune.

 ”Ne ajută foarte mult, practic, să selectăm o serie de terapii care le putem folosi în diferite etape ale cancerului”,  a explicat șefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias.

Articolul precedentMai multe percheziții au avut loc în București și județele Ilfov și Călărași
Articolul următorPenitenciarul unde a fost închis Nicolae Ceaușescu va deveni hotel
Jurnalist full-time / Pesimist part-time