Sursa foto: Youtube ( captură video)

 Fostul penitenciar Doftana a fost preluat de omul de afaceri Mohammad Murad, cel care deține lanțul de hoteluri Phoenicia la noi în țară, informează rostonline.ro.

Murad a reușit să preia imobilele și terenul aferent pentru o perioadă de 49 de ani în urma unei licitații organizate de primăria comunei Telega.

Potrivit datelor de pe site-ul primăriei Telega, domeniul Doftana cuprinde clădirea închisorii cu o suprafață de aproape 6 mii de mp, casa portarului și birourile administrative, terenul având o suprafață de 110 mii de mp.

Omul de afaceri a declarat că a primit numeroase comentarii pozitive și negative cu privire la achiziția închisorii Doftana.

„(…) Chiar dacă au fost nişte simboluri un pic mai negative, că e vorba de o puşcărie, ştiţi foarte bine că acolo au fost închişi, Ceauşescu, Gheorghiu-Dej, zona are foarte multă istorie. Eu cred că nu există o afacere durabilă dacă nu are în spate istorie. (….)”, a declarat Mohammad Murad.

Penitenciarul unde a fost închis Nicolae Ceaușescu va deveni hotel: Murad: „Am exprimat dorinţa de a face o investiţie amplă acolo”

Clădirea va găzdui cel mai mare centru de conferințe din țară, cu peste 1.000 de locuri de cazare, fiind primul complex hotelier destinat conferințelor. De asemenea, omul de afaceri a precizat că tot ce se va consuma acolo va fi bio, afirmând că zona este atractivă pentru oameni, în special că este aproape de Capitală.

„E un peisaj superb. Suntem gata pregătiţi să investim. Investiţia se va ridica în prima fază la  25 milioane de euro, urmând sa fie extinsă dacă e nevoie”,  a declarat Murad.

Totodată, omul de afaceri este obligat să investească  10 milioane de euro pentru consolidarea și restaurarea clădirii penitenciarului, urmând ca o parte din ea să devină  muzeu dedicat comunismului.

Celelalte 15 milioane vor fi cheltuite pentru amenajarea unui complex turistic care trebuie să respecte elementele de arhitectură originale.

Murad va plăti în fiecare an primăriei Telega o redevență de 110.000 de lei, în două tranșe, jumătate din bani intrând în contul primăriei în primele șase luni de la semnarea contractului.

Penitenciarul Doftana a fost construit în 1894 la ordinul regelui Carol I, acesta devenind un loc de detenție pentru tâlharii de rând, iar ulterior au fost deținuți lideri comuniști precum Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, dar și liderii legionari Corneliu Zelea Codreanu și Horia Sima.

Din păcate, clădirea a fost abandonată la începutul anilor 1990, iar în momentul de față clădirea este o ruină, plafonul imobilului fiind prăbușit. De asemenea, hoții locali au furat tot ceea ce se putea valorifica pe piața neagră.

Reamintim că imobilul este monument istoric din clasa A (valoare națională și internațională), iar preluarea în concesiune nu permite dărâmarea ruinelor, ci conservarea lor.

Citește și articolul: Patronii de hoteluri de pe litoral sar la gâtul lui Orban

Articolul precedentȘefa Clinicii de Oncologie de la Elias, despre noile terapii în combaterea cancerului: ”Există tratamente specifice, evoluate”
Articolul următorChioșcurile cu ziare, flori şi suveniruri au putea să dispară din Brașov
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.