Volodimir Zelenski avertizează: În iulie va veni catastrofa alimentară. Zeci de milioane de persoane vor fi afectate

22 de milioane de tone de cereale sunt ținute în silozuri în prezent, a subliniat președintele ucrainean

Aproape jumătate din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în prezent blocate, a avertizat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Potrivit lui Zelenski, Rusia continuă să blocheze principalele rute de export ale țării prin Marea Neagră și Marea Azov, el calificând situația drept o potențială „catastrofă” pentru securitatea alimentară globală.


„22 de milioane de tone de cereale sunt ținute în silozuri în prezent. Nu le putem livra pe piețele internaționale unde sunt necesare chiar în acest moment”, a declarat Volodimir Zelenski. Estimările ONU potrivit cărora foametea ar putea afecta alte 50 de milioane de persoane în acest an reprezintă o estimare „conservatoare”, a subliniat Zelenski.

Potrivit președintelui ucrainean, numărul celor afectați de foamete va fi mai mare

 Foametea nu vine singură, este întotdeauna însoțită de haos politic care exacerbează situația, ruinează viețile oamenilor, creând condiții nesigure pentru oamenii obișnuiți, crede Zelenski.„ În iulie, când multe țări își vor epuiza stocurile de recoltă de anul trecut, va deveni evident că vine cu adevărat catastrofa”, a spus Zelenski.
Președintele ucrainean a acceptat invitația de a participa la summitul G20 din Indonezia din noiembrie. El a cerut gazdelor să includă „doar națiuni prietene”, apreciind că Rusia ar trebui să fie exclusă de la summitul din Bali.

Din ce în ce mai multe ţări din întreaga lume realizează că Rusia, blocând Marea Neagră şi continuând acest război, pune zeci de alte ţări în pericol de criză a preţurilor pe piaţa alimentară şi chiar de foamete, a declarat Zelenski. Potrivit acestuia, sprijinul pentru Ucraina – şi mai ales cu arme – înseamnă a lucra pentru a preveni foametea globală.

„Cu cât ne eliberăm mai devreme pământul şi garantăm securitatea Ucrainei, cu atât starea normală a pieţei alimentare poate fi restabilită mai repede”, a spus el.

Tot mai mulți români fac cumpărături online


Articolul precedentTot mai mulți români fac cumpărături online
Articolul următorNoi reguli pentru asigurarea RCA în cazul unui accident rutier